Vijest

Bivši uposlenik i predsjednik Sindikata Centralne banke podnio prijavu protiv guvernera

28. Aprila 2021.16:57
Otpušteni službenik Centralne banke Sanjin Sinanović podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv guvernera banke Senada Softića zbog navodnog protivzakonitog djelovanja, mobinga i diskriminacije.


Sanjin Sinanović. Foto: BIRN

Kao razloge za taj postupak na konferenciji za novinare Sinanović, koji je nastupao i kao predsjednik Sindikata službenika, je naveo da Softić ne želi postupiti po Zakonu o štrajku zaposlenih u institucijama BiH. Sinanović je rekao kako je guverner Softić navodno ignorisao Sindikat koji je tražio donošenje akta koji bi kao pravni temelj omogućavao potencijalni štrajk službenika.

“Ministarstvo pravde BiH smatra da Centralna banka BiH treba da donese akt o štrajku i da taj akt mora imati saglasnost sindikalne organizacije, ali to se nikada nije desilo. Postoje ljudi koji su iznad zakona, kao što je Senad Softić. Jedina institucija koja nema pravo na štrajk je Centralna banka BiH. Zašto Softić nije kažnjen?”, izjavio je, između ostalog, Sinanović.

On je kazao kako su disciplinski postupci protiv njega i suspenzije, a što je naposljetku rezultiralo otkazom 22. aprila 2021. godine, počeli 2017. godine te da se radi o odmazdi institucije protiv njega.

“Cilj je bio da budem eliminisan”, rekao je Sinanović.

Kako je kazao na konferenciji za medije, on će u petak organizovati samostalni protest ispred zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu kako bi skrenuo pažnju na navodna kršenja zakona i njegovih prava. On je rekao da će se protesti održavati do izbora novog guvernera 11. augusta 2021. godine. Sinanović je kazao da će osim protesta održati i protestni marš u dužini od 1.000 kilometara, a koji će obaviti na putevima između većih gradova u BiH.

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine odbacuju navode Sanjina Sinanovića.

“Krivična prijava, koliko smo iz press konferencije informisani, podnesena je iz razloga nedonošenja akta o utvrđivanju minimalnih procesa rada za vrijeme štrajka. Prije svega želimo istaći da ove radnje ne spadaju u domen krivične nego prekršajne odgovornosti”, naveli su iz Centralne banke i dodali kako je za donošenja takvog akta nadležno Vijeće ministara.

Oni su navode Sinanovića ocijenili neistinitim.

“Prijedlog odluke je od strane Centralne banke proslijeđen u dalju proceduru, u skladu s propisima, te smatramo apsolutno neosnovanom i u krajnjoj liniji apsurdnom ovu krivičnu prijavu”, rečeno je iz Centralne banke.

Iz Banke su naveli kako je mjera otkaza ugovora o radu izrečena nakon niza izuzetno ozbiljnih povreda službene dužnosti. Smatraju kako Sinanović više nije predsjednik Sindikata te kako nije sankcionisan zbog svog članstva u Sindikatu.

    Irvin Pekmez