Analiza

Kritike opozicije da novi Poslovnik Narodne skupštine ograničava govor

2. Jula 2020.16:12
Posljednje izmjene Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) izazivaju oprečne reakcije – dok vlast na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tvrdi da se radi o redovnim prilagođavanjima Poslovnika, opozicija uvjerava da je na sceni pokušaj ograničavanja opozicije da govori u Skupštini i nastojanje da se kritika na račun vlasti čuje što manje.

Narodna skupština Republike Srpske. Izvor: NSRS

Analitičari navode da je verzija koja se na kraju našla pred narodnim poslanicima mnogo bolja od prvobitnog nacrta izmjena Poslovnika. Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini tvrdi da posmatra razvoj situacije i upozorava da demokratija u parlamentu RS-a ne smije biti ugrožena.

Za predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića očigledna je namjera i da je Poslovnik promijenjen samo da bi se ograničila mogućnost za javno kritikovanje poteza vlasti i govor opozicije.

“NSRS je jedino mjesto gdje opozicija može da govori i gdje svi treba da budu jednaki. Ovo sada je nedemokratski i loša namjera da se u povlašten položaj stave predstavnici vlasti u odnosu na opoziciju. Neće to donijeti ništa dobro”, smatra Borenović, koji je u prošlom sazivu bio poslanik u Skupštini Republike Srpske, a danas je poslanik u Državnom parlamentu.

Narodna skupština Republike Srpske, na prijedlog Zakonodavnog odbora entitetskog parlamenta, usvojila je novi Poslovnik o radu Narodne skupštine.

Izmjene Poslovnika inicirao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, na jednoj od prethodnih posebnih sjednica, a zvanično je predlagač Zakonodavni odbor Skupštine, na čijem čelu je poslanik vladajućeg SNSD-a Dušica Šolaja.

Novim Poslovnikom ukupno vrijeme govora poslanika je smanjeno, šefovi poslaničkih klubova će, umjesto dosadašnjih 20 minuta, imati 15 minuta za diskusiju po tački dnevnog reda.

Narodnim poslanicima je za diskusiju po tački dnevnog reda novim Poslovnikom ostavljeno deset minuta, ali je broj replika smanjen sa dvije na jednu. Vrijeme koje poslanik može iskoristiti u replici i krivom navodu smanjeno je sa tri na dvije minute, dok je vrijeme koje poslanik može potrošiti na povredu poslovnika smanjeno sa tri na jednu minutu.

U međuvremenu pravo predsjednika Republike, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva BiH da govore neograničeno nije mijenjano.

Predlagač je u obrazloženju prijedloga novog Poslovnika naveo da postoji potreba za unapređenjem rada Skupštine, kao i potreba za otklanjanjem nedostataka koji su uočeni u, sada već starom, Poslovniku.

U opoziciji napominju da donošenje dokumenta kao što je Poslovnik mora biti stvar konsenzusa u parlamentu, što, kako navode, sada nije bio slučaj. Tražili su da novim Poslovnikom NSRS-a bude definisano osnivanje Odbora za praćenje rada javnih medija čiji osnivač je Republika Srpska, da se ograniči dužina izlaganja gostiju na trideset minuta, da kvorum za rad i odlučivanje bude minimalno 42 poslanika, da se iz prijedloga izbaci mogućnost da Skupština o nekim pitanjima odlučuje bez rasprave i da se u Poslovnik ubaci da Vlada mora Skupštini jednom godišnje da podnosi izvještaj o radu. Vladajuća većina nije prihvatila ove prijedloge opozicije.

Novim Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske kvorum na raspravama je ukinut, što znači da nije predviđen minimalan broj poslanika koji moraju prisustvovati raspravi, a poslanici se mogu pojaviti samo na glasanju. Opozicija je tražila da se o svakoj tački dnevnog reda glasa nakon diskusije, a ne odjednom na danu za glasanje, kao do sada, jer bi to primoralo poslanike da budu prisutni. Predlagač je to odbio uz obrazloženje da Vlada ne bi imala vremena da razmatra amandmane.

Poslanik Nebojša Vukanović uvjerava da je mogućnost da poslanici opozicije govore o problemima u društvu a da se to prenosi na javnom emiteru upravo ključ problema zbog kojeg vlast mijenja Poslovnik. On za BIRN BiH napominje i da je upravo zbog toga novim Poslovnikom predviđena novčana kazna poslanicima za oduzimanje riječi u iznosu 20 odsto od poslaničke plate.

“Pokušavaju da nas natjeraju da ćutimo. Guše suštinu parlamenta, a to je rasprava – ‘parlare’. Žele da se spriječi svaka vrsta rasprave o suštinskim problemima”, kaže Vukanović za BIRN.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić, koji je jedan od najaktivnijih poslanika vladajuće koalicije, u izmjenama Poslovnika ne vidi ništa sporno. On pojašnjava da su pojedini poslanici zloupotrebljavali mogućnosti koje im je pružao stari Poslovnik i da su zato rasprave često odlazile daleko od teme tačke dnevnog reda.

“Apsolutno ne mislim da tu ima bilo kakvog uskraćivanja prava na govor i da se čuje riječ opozicije. Ja podržavam da opozicija treba da govori i da kritikuje vlast, to i jeste poenta opozicije. Ovo je redovno stanje i to se radi u svakom mandatu i to je redovno stanje. Svaki sastav Skupštine poreda neka pravila. Ostalo je u Poslovniku da narodni poslanik može da diskutuje deset minuta, kao i do sada. Jedino je više pažnje posvećeno povredama Poslovnika jer je bilo zloupotreba i korištenja povrede Poslovnika za replike i diskusije, što nije u redu”, kaže Žunić.

Ostavljanje mogućnosti predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade i članu Predsjedništva da govore neograničeno Žunić pravda time što najviši zvaničnici Republike Srpske često imaju potrebu da govore duže jer govore o “izrazito bitnim temama za Republiku Srpsku”. Ne smatra da se na taj način pojedinci stavljaju iznad najvišeg zakonodavnog tijela u RS-u.

“Do prošle izmjene Poslovnika to pravo imali su premijer i predsjednik, ali je Klub PDP-a tražio da se to uvede i članu Predsjedništva, a to je bio Mladen Ivanić. Mi smo se složili – a zašto to Ivanić nije koristio, ne znam. To pravo smo zadržali sada”, kaže Žunić.

Dešavanja u Skupštini Republike Srpske prate i predstavnici međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini. U Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH za BIRN BiH kažu da je jedna od glavnih funkcija parlamentarne opozicije da vrši nadzor nad radom vlasti i da je, kao takva, ona dio zdrave demokratije.

“Očekujemo od svih parlamentarnih tijela kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, da omoguće opozicionim parlamentarcima da u potpunosti obavljaju svoj rad. To je neophodno da bi zakonodavne institucije mogle služiti javnom interesu, kao i provoditi standarde i demokratske principe Evropske unije”, jasni su u Delegaciji Evropske unije u našoj zemlji.

Iz OSCE-a napominju da su upoznati sa procesom izmjena Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske, kao i da su predložene izmjene detaljno analizirali.

“Misija je izvršila komparativnu analizu sličnih odredaba Poslovnika o radu u regionu i nekoliko drugih evropskih jurisdikcija. U suštini, čini se da predloženi amandmani ne utiču nepravedno na mogućnost da zastupnici razmatraju zakonodavne stavke. Predložene izmjene bitno se ne razlikuju od demokratskih praksi primijenjenih u parlamentima koje pokriva naša komparativna analiza”, rekli su za BIRN BiH u OSCE-u i najavili da će u narednom periodu provesti analizu zakonodavnih procesa izvršnih i zakonodavnih vlasti u BiH, uključujući i poslovnike o radu parlamenata.

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH nisu željeli specifično komentarisati izmjene parlamentarnih procedura, ali su naglasili da je uloga opozicije u demokratskim društvima od ključne važnosti.

“Članovi parlamenta treba da imaju jednak tretman bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, posebno kada je u pitanju pravo na obraćanje parlamentu. U interesu svih je da se načelo slobode izražavanja zaštiti”, pojasnili su svoj stav iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

U Kancelariji visokog predstavnika za BiH (OHR) očekuju da promjene Poslovnika NSRS-a omoguće nesmetane debate i navode da je to od ključnog značaja za rad parlamenta i u skladu je sa evropskim vrijednostima.

“Ovo uključuje i predstavnike opozicije, čija je uloga da vlast pozivaju na odgovornost, što je temeljni element svake demokratije”, odgovorili su za BIRN BiH iz Kancelarije visokog predstavnika za BiH.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da je prijedlog novog Poslovnika dobar u odnosu na ono što je pred poslanike prvobitno došlo u formi nacrta i da je dobro što pojedine odredbe ipak nisu uvrštene u prijedlog.

“Prijedlog novog Poslovnika Narodne Skupštine RS-a ide u pravcu oduzimanja određenih prava narodnih poslanika koja su imali po starom Poslovniku. Međutim, ova završna verzija novog Poslovnika je znatno bolja od onih verzija čije prijedloge smo mogli da čujemo od vladajućih partija. I dobro je što se nije išlo u tom pravcu oduzimanja prostora i vremena narodnim poslanicima za diskusiju”, kaže Antić i objašnjava da “kod ovakvih promjena vladajuće političke partije bi trebale da donose takav poslovnik koji će im odgovarati kada oni budu bili opozicija”.

“Međutim, kod nas to nije slučaj i vladajući pokušavaju da onemoguće opoziciju da kritikuje u onoj mjeri u kojoj bi oni to trebali da rade”, kaže Antić za BIRN BiH.

On zanimljivim smatra to što je čitava priča oko promjene Poslovnika “krenula u onom momentu kada se Milorad Dodik iznervirao u Narodnoj skupštini i tražio od poslanika SNSD-a da usvoje novi Poslovnik”. Antić kaže da to šalje lošu poruku da je izvršna vlast iznad zakonodavne a da skupština služi samo kao paravan za donošenje i ozakonjenje odluka koje je izvršna vlast već donijela.

    Vladimir Kovačević