Vijest

Platforma za razgovor o najkritičnijim pitanjima za pravosuđe u BiH

23. Oktobra 2024.12:18
Predstavnici pravosudnih institucija imat će priliku razgovarati o procesuiranju predmeta baziranih na dokazima iz kriptovanih aplikacija, pitanju vještačke inteligencije u počinjenju krivičnih djela i radu pravosuđa, rečeno je tokom otvaranja osmog Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu.

Otvaranje Pravosudnog foruma za BiH. Foto: BIRN BiH

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan organizacije AIRE centar, kazala je da je forum dobra prilika za razgovor o najkritičnijim pitanjima za pravosuđe u ovom momentu, a to je procesuiranje predmeta koji su bazirani na dokazima pribavljenih putem kriptovanih aplikacija.

Ona je navela da će ubrzo biti aktuelna i pitanja vještačke inteligencije za koju se postavlja pitanje da li predstavlja prijetnju ili priliku.

“S jedne strane, mi znamo da kriminalci ne spavaju i sasvim je sigurno da, dok mi sjedimo ovdje, čine se krivična djela uz pomoć vještačke inteligencije koja se odnosi na naš region. S druge strane, vještačka inteligencija omogućava i pravosuđu da svoj rad učini efikasnijim, da odgovor na ove prijetnje bude u skladu sa značajem te prijetnje“, rekla je.

Seada Palavrić, predsjednica Ustavnog suda BiH je kazala da će učesnici Foruma govoriti i razmjenjivati mišljenja o neophodnosti procesuiranja organizovanog kriminala i korupcije.

“Ne smijemo u procesuiranju napraviti niti jednu jedinu grešku u koracima, kazna je gora nego u košarci. Organizirani kriminal je sigurno obučeniji od nas“, izjavila je ona na otvaranju Foruma koji organizuje Ustavni sud BiH i AIRE centar, te dodala da organizovani kriminal predstavlja bolnu ranu društva.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), pojasnio je da su napravljeni određeni pomaci u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, ali da dovoljno dobrih rezultata još uvijek nema.

“VSTV i na tom planu čini koliko može. Kažem imamo određenih pomaka. Jedna od stvari koja bi svakako trebala biti od pomoći je ujednačavanje sudske prakse, korištenje odluka Ustavnog suda BiH, Evropskog suda za ljudska prava“, kazao je Lagumdžija.

Julian Reilly, britanski ambasador u BiH je naveo da Pravosudni forum predstavlja jedinstvenu platformu koja omogućava razmjene znanja i promociju najboljih praksi među pravnicima, sudijama i tužiocima, čime jača i vladavinu prava. Dodao je da je najveći značaj Foruma doprinos u usaglašavanju sudske prakse, posebno u predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

“Usklađenost sudske prakse osigurava dosljednost pravnih odluka različitih sudova, unapređuje pravosudni sistem i doprinosi izgradnji povjerenja u sudske procese. Posebno me raduje što ćemo danas od britanskog sudije Michaela Hopmeiera čuti o značaju međunarodne saradnje u konkretnim izazovima s kojima se pravosuđe suočava u procesuiranju međunarodnog organizovanog kriminala i pranja novca“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Forum nastavlja i diskusiju o digitalnim tehnologijama i izazovima, ali i prednostima koje donose. Dodao je da nove tehnologije imaju potencijal da transformišu način na koji pravosuđe prikuplja dokaze i analizira podatke, te da je očekivati da se uskoro donesu i prve presude temeljene na ovim dokazima.

Aida Trepanić Hebib