Vijest

Edukacije kao jedan od koraka u borbi protiv cyber kriminala

18. Aprila 2023.13:24
Borba protiv cyber kriminala zahtijeva odgovor cijele države i pojedinaca, a jedan od koraka su i edukacije, rečeno je na seminaru “Dokazivanje krivičnih djela Cyber kriminala i elektronski dokazi/ Koordinacija organa za provođenje zakona u okviru Cyber kriminala“.
Seminar u organizaciji CEST-a Federacije i AML Academy. Foto: BIRN BiH

Govoreći o borbi protiv cyber kriminala, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) u Federaciji Arben Murtezić istakao je važnost odgovora cijele države i sva tri stuba vlasti, dodavši da kreće od pojedinca, od čuvanja passworda i redovnog updetovanja.

“Strategije za borbu protiv cyber kriminala sadrže stotinu stranica i obuhvataju zaista skoro svaki segment društva“, pojasnio je Murtezić u obraćanju medijima na seminaru koji je održan u organizaciji CEST-a Federacije i AML Academy, čiji je cilj da nosiocima pravosudnih funkcija prezentiraju osnovne obuke o tehnikama elektronskih dokaza, prihodima stečenim računarskim kriminalom i sofisticiranim načinima izvršenja krivičnih djela.

Kazao je da se slične diskusije vode i na nekoliko hiljada mjesta na svijetu te da je ova tema na prvom mjestu u zemljama razvijenog svijeta, koje nemaju mnogo drugih problema kao BiH.

“Ono što je mala utjeha jeste upravo to – problemi s kojima se mi susrećemo su oni s kojima se susreću i svi ostali. Naravno, mi uvijek imamo svoje neke dodatne, otežavajuće okolnosti, ali ne treba odustati, treba uvijek ulagati dodatne napore“, naveo je Murtezić.

Osvrćući se na izazove u tehnologiji i cyber kriminalu, pojasnio je da je jedan od problema i činjenica da se pojavni oblici mijenjaju, pojavljuju se novi ili se neki stariji modificiraju kroz vrijeme.

“Vjerovatno ste čuli za neke napade koje smo imali (…), to je ovaj ucjenjivački malver koji zaključava datoteke i kompjutere, i gdje se onda traži od vlasnika određeni iznos, najčešće u kriptovaluti, da se taj kompjuter, odnosno te datoteke otključaju. Jedan od najvećih problema generalno jeste to što mi vrlo malo znamo koliko je u suštini takvih napada. Mnoge firme, pa čak ni pojedinci, to neće reći da im ne bude narušena reputacija“, kazao je.

Predrag Puharić, voditelj Cyber Security Excellence Centra (CSEC) osvrnuo se na Sky aplikaciju i podignute optužnice, kazavši da dokazi ne postoje do sudske procjene dokaza.

U borbi protiv cyber kriminala, Puharić je istakao globalni problem, kazavši da su osobe “s prave strane zakona“ uvijek ograničenije nego sami kriminalci koji nemaju pravne procedure koje prate.

“BiH, samim svojim sistemom kako je postavljen i prioritetima koji su postavljeni u ovoj državi, nažalost, mislim da malo ipak imamo možda više nekakvih problema koje trebamo riješiti da bismo sustigli ostatak svijeta. Nije to toliko strašno, možemo mi to stići, evo jedan od koraka na tom putu su i ovakve edukacije“, naveo je Puharić.

Direktorica AML Academy Kristýna Krajňáková je pojasnila da je saradnja privatnog i javnog sektora neophodna za unapređenje cijelog sistema, a to je, prema njenim riječima, cilj i put kojim se treba kretati.

Prema rezultatima prvog izvještaja kojim se procjenjuju prijetnje cyber sigurnosti u BiH, čiji su autori CSEC i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), tokom samo jednog mjeseca zabilježeno je skoro deset miliona cyber napada, a državi i dalje nedostaju ključne strategije, propisi i sposobnost da zaštiti građane i kompanije.

    Aida Trepanić Hebib