Vijest

“Regionalni dani novinara”: Neprijateljsko okruženje za novinare u regionu

26. Maja 2022.15:43
Problemi novinara u regionu su vrlo slični i okruženje nije prijateljsko prema njima, nerijetko su napadani i nemaju osnovna radna prava, rečeno je tokom obraćanja medijima na konferenciji “Regionalni dani novinara”, koja se održava u Sarajevu u organizaciji Civil Rights Defendersa (CRD).


Goran Miletić i Imane Bellaadem iz Civil Rights Defendersa. Foto: BIRN BiH

Imane Bellaadem, programska savjetnica CRD-a, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako je kroz ovu regionalnu konferenciju BiH imala priliku ugostiti novinare, urednike i medijske eksperte iz Kosova, Albanije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske.

“Koncept ovog događaja je ‘od novinara za novinare’, što bi značilo da na osnovu preporuka i rada s medijiskim partnerima kreiramo događaj za njih, pozivamo medije iz regiona i na taj način pružamo priliku za međusobnu komunikaciju, saradnju i ukazivanje na probleme i moguća rješenja s kojima se svakodnevno susreću”, rekla je Bellaadem.

Prema riječima Gorana Miletića, direktora CRD-a za Evropu, ideja “Regionalnih dana novinara” jeste posvetiti događaj problemima s kojima se novinarke i novinari suočavaju.

“Ključni problemi koji nastaju a vezano za slobodu medija jesu oni koji se tiču napada na novinare, onemogućavanje novinara da rade svoj posao, pa čak onda idemo do toga da u medijima novinari nemaju radna prava”, kazao je Miletić, dodavši kako se zbog toga upravo ovaj događaj potpuno okreće ka novinarima, a ne medijskim kućama.

Miletić je napomenuo kako su problemi s kojima se susreću novinari u regionu vrlo slični i da okruženje nije prijateljsko za novinare.

“Ni u jednoj zemlji regiona okruženje nije prijateljsko za novinare, gdje god da ste, gdje god da je vaša zemlja na listi Freedom indeksa, to nije okruženje gdje se novinari osjećaju potpuno sigurno, ja ne znam nijednu zemlju gdje su novinari rekli ‘ja radim bez problema’”, rekao je Miletić.

Medijima se obratila i Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH, koja je kazala kako je zbog rata u Ukrajini pristup informacijama otežan, a sloboda izražavanja ugrožena.

“I prije rata, odnosno ruske invazije u Ukrajini, postojao je problem dezinformacija, a to se pogoršalo, situacija se znatno pogoršala nakon invazije i znatno je teže raditi jer imamo jako puno dezinformacija u medijskom prostoru”, rekla je Stromquist.

Govornici na konferenciji, između ostalih, su Leila Bičakčić iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Milena Popović iz “Istinomjera”, Jelena Vasić iz KRIK-a, Kristina Voko iz BIRN-a Albanije te Semir Mujkić ispred BIRN-a BiH.