Vijest

Predstavljeni Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima

26. Marta 2024.16:03
Slobodno i profesionalno izvještavanje medija bez pristrasnosti i pritisaka je ključni stub funkcionalne demokratije, poručeno je s konferencije Mediacentra Sarajevo “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije”, na kojoj su predstavljeni Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima.
S konferencije: “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije”

Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima u BiH sadrže osnovne profesionalne i etičke principe kojih se urednici i novinari trebaju pridržavati prilikom izvještavanja o izborima. Namijenjene su online i štampanim medijima u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, ali mogu služiti i svim drugim medijima i izvan tog perioda.

Zamjenik ambasadora Velike Britanije u BiH Neil Kavanagh kazao je da je slobodno izještavanje medija o činjenicama bez pristrasnosti i vanjskih pritisaka ključni stub funkcionalne demokratije, i naveo posebnu važnost takvog rada u vrijeme izbora.

Podsjetio je na ozbiljne rezultate istraživanja Mediacentra u kojem se utvrdio stepen posljedica štetnog sadržaja tokom izbora u 2022. godini.

“U samo tri mjeseca oni su utvrdili više od 400 primjera govora mržnje i poticanja na različite oblike nasilja, a što je sve vezano za etnonacionalizam”, rekao je Kavanagh i dodao da je, kao nezakonit i pristrasan, primjetan napor da se diskreditiraju izbori i Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Smjernice i Priručnik su nastali na osnovu iskustava iz redakcija i većeg broja radionica i diskusija sa urednicima i novinarima u BiH.

Jedna od autorica i izvršna direktorica RTV-a Slon Albina Vicković je kazala da su Smjernice proizašle na osnovu etičkih novinarskih standarda, preporuka međunarodnih organizacija i dobre prakse iz drugih zemalja, te da prate Kodeks za štampu, online medije i Izborni zakon BiH.

Vicković je rekla da su poseban akcent stavili na problem funkcionerske kampanje koja postaje sve prisutnija prije predizbornog perioda i za koju je neophodno ukazati lokalnim medijima kako da je prepoznaju i izvještavaju o njoj na adekvatan način.

“Godinu dana kad se usvoji budžet, mi znamo kako će izgledati funkcionerska kampanja. (…) Izbjegavajte protokolarne događaje, vidjet ćete da kandidati za neke pozicije povećavaju svoje posjete događajima i aktivnostima, to ne bi trebali pratiti”, poručila je Vicković.

Na Smjernicama su radili novinari i urednici iz BiH, kazala je Maida Muminović, izvršna direktorica Mediacentra Sarajevo, objašnjavajući da su nastale iz potrebe dosadašnjeg iskustva u praćenju izbornog procesa, ali i monitoringa izvještavanja medija o ovom procesu.

“Ono što želimo vidjeti jeste da profesionalni sadržaji koji redakcije izbace imaju veću ulogu u odlukama glasača u odnosu na propagandne narative”, rekla je.

Muminović je kazala da Smjernicama imaju za cilj osnažiti naročito lokalne medije, koji će biti osposobljeni za konstruktivno i objektivno izvještavanje o izbornom procesu u svojim zajednicama.

“Ono što izaziva dodatnu zabrinutost u tom periodu jesu dezinformacije i još nepredvidljivi načini kako će umjetna inteligencija i nova tehnologija utjecati na predizborni period”, navela je Muminović.

Tokom panel-diskusije o pravilima i izazovima u izvještavanju o izborima, Suad Arnautović, član CIK-a BiH, rekao je da je neophodno usavršavanje normativnog okvira Izbornog zakona kako bi se unaprijedio i poboljšao položaj novinara u BiH. Prema njegovim riječima, novinari prije svega trebaju štititi sami sebe svojim profesionalnim radom.

Arnautović je poručio medijskim redakcijama da je nužno da specijaliziraju novinare za teme izbornog procesa, kako bi bili u mogućnosti da uoče nepravilnosti i štetne narative koji su zastupljeni u javnosti.

    Azra Husarić Omerović