Vijest

Inicijativa za monitoring europskih integracija poziva na preuzimanje odgovornosti

22. Marta 2024.14:06
Inicijativa za monitoring EU integracija poziva donosioce odluka da preuzmu odgovornost za suštinske iskorake u ispunjavanju reformi na putu Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji.
Evropska komisija. Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

U saopštenju Inicijative, kojim pozdravljaju odluku Vijeća Evrope kojom je BiH dato zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, navodi se da je vrijeme da se institucije Bosne i Hercegovine vrate ozbiljnom radu na ispunjavanju obaveza iskazanih kroz 14 ključnih prioriteta, a kojima nisu sistemski pristupili u prethodnom periodu.

”Da bi BiH napravila stvarni iskorak u ovom smislu, neophodno je implementirati sve predviđene korake i pristupiti participativnom procesu integrisanja u EU zajednicu”, navode u saopštenju, dodajući da je ovo tek prvi korak u dugom radu na približavanju EU standardima.

Koordinator Inicijative Alen Gudalo kaže da se ova odluka može posmatrati kao svojevrsna nagrada vlastima za dio posla koji su uradile, ali koji nije suštinska reforma kakva je trebala biti, upozoravajući da je potrebno analizirati sve poruke koje vlasti šire u javnost.

“Mi nismo otvorili pregovore sa EU, nego smo dobili odluku o otvaranju pregovora, tako da je jako bitno da skrenemo pažnju na tu manipulaciju koja dolazi od strane donositelja odluka u BiH”, kaže on.

Inicijativa podsjeća na godišnje izvještaje koji pokazuju da neki od usvojenih reformskih zakona predstavljaju samo “kozmetičke promjene” i da su najčešće usvajani u hitnim postupcima, bez prilike za ozbiljnu uključenost civilnog društva i stručne javnosti.

“Očekujemo da procesi budu transparentniji te da se kroz proces europskih integracija vrati povjerenje građana u institucije naše zemlje”, navode u saopštenju.

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo, to ne znači da ne mora ispuniti temeljne reforme koje su stavljene pred nju, ističe Gudalo i dodaje da su one uslov za prelazak u drugu fazu približavanja EU.

“Zakon u borbi protiv sukoba interesa, on je usvojen, ali proces usvajanja nije bio u konsultaciji s civilnim sektorom, generalno javnosti. Vodio se po hitnom postupku, što onemogućuje suštinsku analizu onoga što se usvaja. Nama ostaje pitanje borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, s tim se nismo suočili i to će biti ključna tema”, kazao je on.

Iz Inicijative su poručili da zahtijevaju jasnije komuniciranje o značaju geopolitičkih okolnosti koje su nastale tokom invazije Rusije na Ukrajinu i njenom uticaju za otvaranje pregovora s BiH.

“Otvaranje pregovora predstavlja priliku da se procesi donošenja odluka vrate u institucije, uz davanje značajnije uloge ekspertima i civilnom društvu, s ciljem osiguranja najboljih benefita za građane BiH”, naveli su.

Inicijativa podsjeća da će tek nakon analize usklađenosti zakonodavstva zemlje kandidata s evropskim propisima, BiH imati jasnu sliku o svojoj perspektivi, odnosno približavanju Evropskoj uniji.

“Inicijativa za monitoring europskih integracija će nastaviti pratiti naredne korake te će insistirati na kvalitetu zakonskih rješenja koji će kreirati demokratskiji i funkcionalniji sistem”, poručili su.

“Pod pretpostavkom da jednog dana dođemo do screening procesa, u pitanju je ogroman zadatak koji će analitički pokazati do koje mjere smo mi u liniji s onim što je zakonodasvtvo i pravna stečevina EU. Istina je da smo ovim otvorili vrata, ali tek poslije tog procesa ćemo znati šta nas čeka”, kazao je Gudalo.

On je dodao da je, prije svega, potrebno organizovati pregovarački tim, podsjećajući na sistem koordinacije i mogućnost blokada kojim su svjedočili u prethodnom periodu.

Inicijativa za monitoring EU integracija je jedina neformalna koalicija nevladinih organizacija koja godinama prati proces pregovaranja i pristupanja Evropskoj uniji.

    Azra Husarić Omerović