Suđenje

Lučić i ostali: Bivši ministar za ljudska prava negirao krivnju za zloupotrebu položaja

14. Marta 2024.12:19
Bivši državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić te Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović negirali su krivnju za zloupotrebu položaja.

Miloš Lučić s braniteljicom Ninom Karačić-Brković. Foto: BIRN BiH

Optuženi Lučić je negirao krivnju i za pronevjeru u službi.

On je, prema optužnici, od maja 2020. do decembra 2022. sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila – koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, održavao vozila mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.

Prema navodima optužnice, Lučić je postupao protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva. Od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima, navodi se u optužnici.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva, Lučić je – koristeći službeni Audi A6 – vršio navodno održavanje vozila izvan odabranih i ovlaštenih servisa, u čemu su mu pomagali Šehovac i Ristović, pa su na taj način prezentirali troškove koji se nisu desili i ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Lučić se tereti da je, iskorištavanjem službenih ovlasti, pričinio štetu za državni budžet u iznosu od 69.777 KM, navedeno je ranije iz Tužilaštva.

On je uhapšen u decembru 2022., a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.

Početak suđenja biće zakazan naknadno.

Aida Trepanić