Suđenje

Srabović i ostali: Zatražena kazna za zlostavljanja i premlaćivanja na smrt u Lukavcu

11. Januara 2024.11:18
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kažnjavanje sedmorice optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Lukavcu 1992. godine.
Abid Arapčić, Refik Morankić, advokat Meris Ćato i Ahmet Bajrić. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo sve navode optužnice koja Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Pašagu Čajić, Samira Džambića i Mirsada Žilića tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, od juna do oktobra 1992. godine.

Tužiteljica Eldina Biuk je rekla da su svjedoci potvrdili da je Ahmet Bajrić bio među vojnim policajcima koji su tukli i mučili civile zatvorene u srednjoj školi, kao i da je učestvovao u premlaćivanju Nikole Jovića, koji je od posljedica batina preminuo.

“Svjedok je potvrdio da je Ahmet Bajrić bio među vojnim policajcima koji su zlostavljali, i da je koristio palicu i elektrošoker“, navela je tužiteljica.

Kazala je da Zijad Srabović, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, nije preduzeo ništa da spriječi zlostavljanja.

“I pored toga što je znao… optuženi nije poduzeo niti jednu radnju radi sprečavanja nezakonitog zatvaranja i zlostavljanja“, istakla je Biuk.

Prema njenim riječima, dokazano je da je Bajrić u Puračiću zlostavljao jednog civila, a Čajić, Džambić i Žilić u osnovnoj školi u Lukavcu. Srabović je civilu u Lukavcu, kako je navela, govorio da prizna jer on “ne može zaustaviti vojne policajce”.

Tužilaštvo je navelo da je dokazalo kako je Refik Morankić formirao zatvor u objektu klaonice u Modracu i da je bio nadređen pripadnicima “Fikine jedinice“, odnosno Hrvatskog vijeća obrane Modrac.

Tezu Odbrane da je Morankić tokom rata nabavljao oružje i hranu za Lukavac, kako je rekla Biuk, Tužilaštvo ne spori, ali smatra da je zbog činjenice da je bio jedini koji je mogao obavljati te poslove stekao ugled i autoritet.

“Dozvolio je sebi da radi šta hoće. Zbog te moći Refik Morankić formirao je svoju jedinicu i svoj zatvor“, kazala je tužiteljica.

Ona se osvrnula na svjedočenja o mučenjima i zlostavljanjima zatvorenih u klaonici, nečovječnim postupcima Arapčića i Bajrića, te o saznanjima Morankića koji nije ništa preduzeo da to spriječi. Biuk je podsjetila na iskaz svjedoka koji je vidio brutalno premlaćivanje jednog civila obješenog za metalne kuke, koji je preminuo od zlostavljanja.

Završne riječi Odbrana zakazane su za 25. januar.

Marija Taušan