Analiza

Dokumentarac ruske televizije vidi kalifat u BiH, ali ne i presude za genocid

Dokumentarac ruske televizije vidi kalifat u BiH, ali ne i presude za genocid

19. Juna 2023.21:59
19. Juna 2023.21:59
Dokumentarac koji je nedavno emitovala ruska televizija RT zagovara tezu o postojanju bh. kalifata i vjerskoj radikalizaciji muslimana u Bosni i Hercegovini, dok istovremeno negira postojanje presuda za opsadu Sarajeva i genocid Srebrenici. Zašto je međunarodnom televizijskom kanalu koji finansiraju ruske vlasti važno da u toku invazije na Ukrajinu ponovi poruke kakve već nekoliko godina zastupa Milorad Dodik?

This post is also available in: English

U filmu se mišljenja ne razdvajaju od činjenica, kaže Selma Zulić Šiljak, istraživačica iz Mediacentra u Sarajevu.

“Imamo tu materijal koji je zasnovan potpuno na komentarima koji nisu postavljeni u nikakav kontekst niti su potkrijepljeni ikakvim dodatnim dokazima i činjenicama”, kaže Zulić Šiljak.

Za novu emisiju Detektor Magazin novinari su provjeravali činjenice iznesene u filmu a stručnjaci analizirali njegov sadržaj.

Kako je RT gradio priču o bh. kalifatu

U svom filmu, koji je moguće pogledati na internetu, ali i na kanalu RT, koji i dalje emituju neki od domaćih kablovskih operatera, ova televizija kroz sagovornike donosi tezu da je eksplozija granate u kojoj je ubijeno 68 građana Sarajeva insceniran i pripremljen događaj.

Sagovornici tvrde, a RT to nigdje ne ispravlja, da u Haagu niko nije osuđen zbog granatiranja Markala 1994. godine niti da postoje dokazi da je granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske. Oni povezuju ove događaje sa izvještajima o masovnim ubistvima civila u ukrajinskom gradu Buča tokom povlačenja ruskih snaga. Tvrde da su oba masakra inscenirana i da su kamere unaprijed bile spremne kako bi se optužili Srbi, odnosno Rusi.

Ali ovaj navod nije tačan. Za granatiranje Markala 5. februara 1994. osuđeni su bivši politički i vojni lideri Republike Srpske Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK). Sva trojica su osuđena na doživotnu kaznu zatvora. U presudi Karadžiću se navodi da je, pored pogibije 68 ljudi, ranjeno više od 140 ljudi.

Granata je, kako je utvrđeno presudama, ispaljena s položaja SRK-a u Mrkovićima. Vijeću Tribunala u Haagu su predočeni dokazi, naredbe SRK-a i vještačenja.

Negiranje odgovornosti srpskih snaga često podrazumijeva navođenje da je cijela scena masakra izrežirana.

Novinar Al Jazeere Balkans Harun Karčić, koji se dugo bavi analiziranjem ruske politike prema Bosni i Hercegovini, kaže kako je ruska vlada 90-ih godina dala saglasnost za kreiranje Haškog tribunala, ali da su uvijek dovodili u pitanje masakr na Markalama i druge poznate masakre.

“I tada su tvrdile da je Armija BiH izrežirala te masakre. Oni sada pokušavaju da nađu zajedničke ‘talking points’ s bosanskim Srbima – da su Markale iz njihove vizure insceniran događaj i da je ono što se dogodilo u Buči isto tako inscenirano”, kaže Karčić.

Osim negiranja odgovornosti VRS-a na Markalama, u emisiji RT-a pažnja je posvećena i negiranju genocida u Srebrenici.

Ruska historičarka Elena Guskova tako tvrdi da je bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao da treba biti ubijeno 5.000 muslimana kako bi opravdao intervenciju.

“Danas znamo da je operacija planirana u Engleskoj, Francuskoj i SAD-u. (…) Neki izvori kažu da je bilo 200 mrtvih, neki da ih je bilo 300. Prema drugim izvorima, bilo ih je do 2.000. Ali ti podaci ne znače da se desio genocid. I još uvijek nije jasno ko ih je ubio. Devedeset sedam posto ubijenih nema tragove metaka”, kaže Guskova.

Genocid u Srebrenici utvrđen je u sudskoj presudi pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju još prije više od 20 godina. Presuda u predmetu protiv Radislava Krstića pred Haškim tribunalom još 2001. godine bila je prva od pet osuđujućih u kojima je sedam osoba proglašeno krivim za genocid u Srebrenici.

U presudi Krstiću se navodi da je vrh Vojske Republike Srpske namjeravao izvršenje zločina te da ga je Vojska Republike Srpske izvršila. Svjedočenja koja su potkrijepljena forenzičkim i demografskim dokazima upućuju na to da je znatno više od 7.000 ljudi nestalo nakon zauzimanja Srebrenice.

Emisija RT-a je dostupna na internetu, a RT-ov TV kanal također je dostupan građanima BiH i to je za Zulić Šiljak crveni alarm na koji se mora obratiti pažnja.

“Ne možemo jednostavno zanemarivati činjenicu da je ovakav materijal dostupan. On ponavlja jedan narativ čiji je izvor pet ili šest direktora raznih centara, četiri osobe sa univerziteta… dakle, to je utkano i u obrazovni sistem, samo je sad posloženo na jedan način koji je pristupačniji i koji se brže može savladati”, kaže Zulić Šiljak.

Regulatorna agencija za komunikacija (RAK) ranije je kažnjavala entitetski javni emiter RTRS zbog emitovanja programa koji je u suprotnosti sa sudski utvrđenim činjenicama i vrijeđa žrtve. Ali RT je strani kanal. Iako se i dalje emituje na pojedinim kablovskim operatorima, u RAK-u danas kažu da nisu nadležni za takav sadržaj.

Zašto RT sada emituje dokumentarni film o bh. kalifatu?

Poster dokumentarnog filma “Bosna i Hercegovina: Uspon kalifata”, Foto: RT

Čini se apsurdnim na prvi pogled da ruska državna televizija usred rata u Ukrajini troši vrijeme i resurse da iznese netačne tvrdnje o ratu u Bosni i Hercegovini – od postera filma na kojem je prikazan avion i ruševina zgrade koju su teroristi samoubice srušili 11. septembra 2001. godine u New Yorku do govora o planu muslimana da Sarajevo etnički očiste od Srba, dok u pozadini idu kadrovi snajperskog djelovanja Vojske Republike Srpske po glavnom gradu BiH.

Ali sagovornici Detektora kažu da postoji jasan razlog zašto RT pravi i emituje ovakve filmove.

Zarfa Hrnjić Kuduzović, profesorica istraživačkog novinarstva sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i analitičarka kvaliteta medijskog sadržaja, kaže da je RT-ov film prije svega jedna teorija zavjere, a lako je naći i paralele sa verzijama događaja koje godinama prepričavaju mnogi domaći mediji.

“Primjetno je više zajedničkih elemenata u ovom pseudodokumentarcu i na pojedinim medijima u Republici Srpskoj. Prije svega to su teorije zavjere, to su – spominju se stranci, za probleme koje imamo ovdje u BiH krivci su stranci – dakle prije svega Amerikanci i Britanci. Oni su se urotili protiv srpskog naroda tako da je to uzrok rata. Drugi zajednički element je uspon radikalnog islama u BiH, kako se tvrdi u tom pseudodoku i pokušaj stvaranja islamske države”, kaže Hrnjić Kuduzović.

Ruska vlada i TV kuća RT već se dugo vremena kroz bh. muslimane poigrava sa strahovima Evropljana, objašnjava Karčić.

“Oni pokušavaju prikazati širi prostor Balkana kao leglo islamskog ekstremizma. Prikazivanje bosanskih mislimana kao ekstremista ili BiH kao legla islamskog ekstremizma ide u korist pojedincima kao što su Milorad Dodik i Dragan Čović, koji imaju određene secesionističke ambicije i oni sada mogu reći: ‘Mi želimo fizičko odvajanje od radikalnih muslimana koji žele kalifat’”, kaže Karčić.

Hrnjić Kuduzović navodi da u filmu sagovornici više povlače paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

“A koja je paralela? I Bosna i Ukrajina su pod utjecajem tog zločastog Zapada, koji je, ustvari, njih iskoristio, a s druge strane su Rusija, odnosno Srbi u Bosni morali reagovati da zaštite svoj narod od tih Ukrajinaca odnosno od ovih muslimana koje je Zapad instrumentalizovao”, kaže profesorica Hrnjić Kuduzović.

Ovo nije prvi put da ruske vlasti podržavaju tvrdnje koje iznosi Dodik. Izvještaje Vlade Republike Srpske u kojima se negira opsada Sarajeva ili genocid u Srebrenici, ruski državni fondovi pomagali su promocijom u Rusiji. Predsjednik komisije koja se bavila stradanjem Srba u Sarajevu bio je Raphael Israeli, a on je i gost emisije RT-a.

Iz RT-a nisu odgovorili na zahtjev za razgovor za emisiju Detektor Magazin.

Irvin Pekmez


This post is also available in: English