Suđenje

Elez Ilija: Ubistva na udaljenosti oko 300 metara od kuće

2. Marta 2023.15:35
U nastavku suđenja Iliji Elezu za zločin počinjen na području Foče, pred Okružnim sudom u Trebinju svjedok Tužilaštva je izjavio kako mu je Neđo Golubović kazao da je na oštećene “ispalio cijeli rafal”.
Foča. Foto: BIRN BiH

Svjedok Vlade Golubović je ispričao da je četvoro ljudi ubijeno na udaljenosti od oko 300 metara od njegove kuće i da mu je to najprije rekla supruga. On je naveo da je tijela vidio ujutru, kada je pošao na posao, i da je prepoznao jednog od ubijenih, koga je malo bolje poznavao. Prema njegovim riječima, po ubijenima je bilo mnogo krvi.

Poslije toga je, kako je posvjedočio, otišao kod komandanta i kazao mu da to nije mjesto za ubijanje ljudi, na šta mu je ovaj odgovorio da ih je ubio njegov rođak Neđo Golubović.

“Ja sam mu rekao da oni ne mogu ostati tu, a oni su rekli da nemaju goriva. Ja sam onda rekao da ću ja dati 20 litara da se to preveze, i tako je i bilo”, ispričao je svjedok i dodao da kada su našli mašinu, njome su ubijene prevezli do njihovog groblja, i tu su sahranjeni svi osim jednog Roma.

“Tu je bila jedna Romkinja i ona je izdvojila tog Roma, i on je sahranjen izvan groblja”, kazao je Vlade Golubović i ispričao kako mu je Neđo Golubović, nakon priznanja da je na njih ispalio cijeli rafal, rekao da je jedan od ubijenih, Ahmet, bio ustaša u prošlom ratu, a ovi ostali su “išli da dojavljuju”.

Na pitanje tužiteljke Bojane Marković da li mu je Golubović rekao da je bio još neko s njim, svjedok je kazao da mu to nije spominjao te da je za povezanost Ilije Eleza sa tim slučajem prvi put čuo od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prilikom ispitivanja.

Optuženog Eleza nije dobro poznavao, više je znao njegovog oca, i rekao je da se ne sjeća da ga je viđao u to vrijeme.

Prema njegovim riječima, Neđo Golubović je bio u Miljevskom bataljonu, a nakon tih ubistava, koje je, kako tvrdi, izvršio samovoljno, komandant mu je oduzeo oružje.

Na pitanje Odbrane da li se Elez dovodi u vezu sa ovim ubistvima tek nakon 2017. godine i ispitivanja SIPA-e, svjedok je odgovorio da je to moguće, jer je Miljevina mala.

Elez se, prema navodima optužnice, tereti da je s još jednim licem u junu 1992. godine u Miljevini u opštini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, odveo i, pucanjem iz vatrenog oružja, života lišio četiri civila.

Drugi svjedok Radovan Govedarica vozio je do groblja mašinu u kojoj su bila tijela četvorice ubijenih civila. On je kazao da je na to pristao tek uz saglasnost porodice ubijenih.

Naveo je da je vidio tijela i da su najvjerovatnije bili ubijeni iz vatrenog oružja, kao i da se govorilo kako ih je ubio Neđo Golubović i da su svi to pričali.

Na pitanje tužiteljke da li zna kako su ubijeni i da li je Golubović bio sam, svjedok je rekao da mu to nije poznato.

On je naveo da je Ilija Elez bio “dobar dečko” i da ga nije viđao u junu i aprilu 1992. godine.

“Tada ga možda nisam ni poznavao”, pojasnio je Govedarica.

Na današnjem pretresu tužiteljka je pročitala i izjavu sestre jednog ubijenog civila, koja je 2019. godine preminula, a u kojoj je navela da je njenog brata odveo Neđo Golubović i da joj nije poznato po čijem naređenju, te da joj nije poznata ni osoba Ilija Elez.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart.

Nikolija Bjelica-Škrivan