Vijest

BIRN BiH dobitnik priznanja za izvještavanje o prijaviteljima korupcije

3. Februara 2023.15:07
Koalicija za zaštitu zviždača Jugoistočne Evrope na godišnjem sastanku u Sarajevu dodijelila je priznanje za slobodu govora BIRN-u Bosne i Hercegovine i drugim novinarima i aktivistima.

This post is also available in: English

BIRN BIH dobitnik nagrade “Free speech award” za hrabrost i iznošenje važnih informacija od javnog interesa. Foto: CROA

Priznanja su dodijeljena za aktivističke napore, angažman u javnom interesu i doprinos transparentnosti unutar svoje zajednice u 2022. godini.

Koalicija je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dodijelila priznanje za hrabrost i predstavljanje društveno važnih informacija od javnog interesa.

Drugi dobitnici priznanja su Amila Tatarević (Udruženje Baby Steps), novinarka Rubina Čengić, Maida Bilal (Fondacija Krug života, Kruščica) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Godišnji sastanak Koalicije, čiji je domaćin bila organizacija Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, a koji je podržao Sekretarijat Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), poslužio je kao platforma za prezentaciju aktivnosti članica Koalicije, nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope, diskusiju o zajedničkim izazovima, strategijama i rješenjima za poboljšanje zaštite uzbunjivača u zemljama regije.

Organiziran je pod pokroviteljstvom regionalnog projekta “Breaking the Silence: Unapređenje politike i kulture uzbunjivača na Zapadnom Balkanu i Moldaviji“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Sekretarijat RAI-a. Sastanak je okupio predstavnike organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovačke i sa Kosova.

BIRN BiH je ranije pisao kako osobe zaposlene u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina imaju mogućnost prijaviti korupciju i dobiti status zviždača, odnosno zaštićenog prijavitelja korupcije. Međutim, do sada je samo mali broj njih dobio takav status. U jednoj od epizoda naše emisije TV Justice, pokazali smo kroz šta prolaze zviždači kada prijave korupciju, zašto još uvijek nisu zaštićeni i kako se to može promijeniti.

U novembru prošle godine smo pisali kako u Federaciji još uvijek nije donesen zakon kojim bi se zaštitile osobe koje prijavljuju korupciju u institucijama ili kompanijama u većinskom vlasništvu entiteta. Takvo stanje direktno pogoduje počiniocima korupcije, priznali su iz Vlade Federacije kada su u augustu ove godine usvojili Prijedog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

To je drugi put u posljednjih deset godina da Vlada usvaja tekst zakona ali, kao ni drugi prijedlozi zastupnika, nikada nije do kraja usvojen u Parlamentu Federacije. Nakon desetogodišnjeg oklijevanja, u Federaciji bi uskoro trebao biti usvojen zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, ali stručnjaci napominju da će ohrabrenje za prijavu korupcije zavisiti od brzine kojom će sudovi donositi mjere zaštite.

U međuvremenu, oni koji se odluče prijaviti korupciju, ostanu bez posla, te su primorani sudskim putem boriti se za svoja prava.

    Jasmin Begić


    This post is also available in: English