Suđenje

Presuda po sporazumu s Lukićem za primanje mita i trgovinu uticajem 26. januara

23. Januara 2023.12:56
Okružni sud u Banjaluci prihvatio je sporazum Republičkog javnog tužilaštva s Nebojšom Lukićem, bivšim šefom Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kojim je predložena jedinstvena kazna od godinu dana zatvora i isplata 40.000 maraka za primanje mita i trgovinu uticajem.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Prema postignutom sporazumu, Tužilaštvo je predložilo da Sud Lukiću za krivično djelo “primanje mita” izrekne kaznu zatvora od osam mjeseci, a za trgovinu uticajem šest mjeseci, te za oba djela po 25.000 maraka novčane kazne.

“Predlažemo jedinstvenu kaznu od godinu dana i 40.000 maraka, s tim da optuženom u kaznu bude uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 29. jula 2021. godine do 22. septembra 2021. Predlažemo da se od optuženog oduzme i imovinska korist od 75.000 maraka koja je stečena izvršenjem krivičnih djela”, rekao je tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS-a Goran Glamočanin.

Sudija Branimir Jukić potvrdio je da je, na depozit Suda u korist budžeta Republike Srpske, optuženi već uplatio iznos od 75.000 maraka.

Nebojša Lukić se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva tereti da je, kao odgovorno lice Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, u toku 2021. godine vlasnike i suvlasnike privrednih društava “Eko Radex” i “Milanović transport” iz Bijeljine upoznao s pravom prijave na javni konkurs za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, pri tome zahtijevajući da mu, nakon odobrenja sredstava, isplate polovinu odobrenog iznosa, plus dodatnih 5.000 konvertibilnih maraka, na šta su pristali.

Optužnica tereti Lukića da je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 KM.

Radomir i Miroslav Milanović, vlasnici pomenutih privrednih društava, u decembru prošle godine su, nakon što je Sud prihvatio njihov sporazum sa Tužilaštvom, osuđeni na godinu, odnosno devet mjeseci zatvora, i novčane kazne od 8.000, odnosno 4.000 maraka.

U optužnici Republičkog javnog tužilaštva navodi se i da je Lukić, zajedno s Radomirom Milanovićem i Miroslavom Milanovićem, u julu 2021. godine pokušao da, traženjem mita od još jednog vlasnika privrednog subjekta, pribavi protivpravnu imovinsku korist. Tada su, nakon što su primili 10.000 maraka označenih novčanica, uhapšeni u centru Banjaluke.

Obrazlažući zašto je Tužilaštvo postiglo sporazum s Lukićem, tužilac Glamočanin je kazao da je Lukić priznanjem krivičnih djela doprinio brzini i ekonomičnosti postupka, da je izrazio kajanje, vratio iznos stečen izvršenjem krivičnih djela, kao i da ranije nije bio krivično osuđivan.

“Smatramo da će sankcija predložena u sporazumu na primjeren način uticati na optuženog, ali i na druge koji bi eventualno pokušali da počine ista krivična djela”, rekao je Glamočanin.

Optuženi Lukić je pred Vijećem Okružnog suda još jednom priznao krivicu i kazao da je saglasan sa napisanim u sporazumu.

“Radi se o čovjeku koji nije sklon činjenju krivičnih djela, a ljudi nekada urade stvari ne razmišljajući da li su dobre ili loše. On je odmah priznao, čim je uhapšen, izvršenje krivičnih djela. Koliko se kaje pokazuje i činjenica da je odmah uplatio iznos stečen izvršenjem krivičnog djela”, rekla je Lukićeva advokatica Duška Bogojević.

Objava presude zakazana je za 26. januar.

Vladimir Kovačević