Analiza

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Sky i Anom aplikacije

Ilustracija: BIRN BiH

BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Sky i Anom aplikacije

5. Decembra 2022.13:59
5. Decembra 2022.13:59
U petom videu serijala “BIRN BiH – Objašnjava” saznajte šta su to Sky i Anom aplikacije, ko je iz Bosne i Hercegovine do sada koristio ovu platformu i za koje aktivnosti, ali i najvažnije – da li je ova metoda prisluškivanja zakonita i koje su dileme sada pred domaćim sudovima i tužilaštvima.

Ali do sada nije podignuta niti jedna optužnica, a unutar pravosuđa postoje dileme kako se ovi dokazi mogu iskoristiti.

U videu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) možete saznati koji su potencijalni problemi pred pravosuđem u BiH u vezi sa zakonitošću dokaza proisteklih iz ovih aplikacija.

Sky aplikacija je namijenjena za komuniciranje, poput Vibera ili WhatsAppa, ali kanadska kompanija koja ju je napravila reklamirala ju je kao “najsigurniju platformu za razmjenu poruka koju možete koristiti”. Koristi se na način da aplikaciju dobijete uz kupovinu telefona i SIM kartice, koji imaju posebnu zaštitu, a potom kupujete i licencu na period koji vam je potreban, od tri mjeseca do godinu dana.

Firma koja je napravila aplikaciju legalno je poslovala u Americi od 2008. godine, dok je FBI nije zatvorio i ugasio stranicu. Tome je prethodila višemjesečna međunarodna istraga i dešifrovanje poruka. Sve je pokrenuto u martu 2021. godine iz Nizozemske i Belgije. Kao razlog gašenja stranice navedeno je da je ova aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalnim grupama. A onda su FBI i savezna policija Australije napravili novu platformu – Anom, gotovo identičnu onoj Sky. Ubrzo su je počele koristiti kriminalne skupine. Ali nisu bili svjesni da su upali u zamku i da istražioci dobijaju sve podatke iz njihovih poruka i razgovora.

Da bi dokaz bio legalan pred domaćim sudovima, mora biti prikupljen na zakonit način. U slučaju prepiski i razgovora s mobitela, sud mora odobriti prisluškivanje tačno određene osobe u tačno određenom periodu i to na osnovu jasnih indicija o mogućim nezakonitostima. Ali u slučaju aplikacija Sky i Anom, domaći tužioci već su dobili prepiske iz telefona za čije pribavljanje domaći sudovi nisu dali saglasnost.

Stručnjaci vjeruju da bi dokazi iz aplikacija mogli otkriti korupciju unutar samog pravosuđa, ali tek kada optužnice budu podignute, odnosno kada sudovi budu odlučivali o njihovom potvrđivanju, a kasnije i o presudi, bit će jasno da li su dokazi iskoristivi.

BIRN BiH – Objašnjava serijal je videa u kojima dajemo jednostavna objašnjenja za komplikovane društvene procese i promjene.

Azra Husarić Omerović