Vijest

Iranski hakeri objelodanili bazu podataka o Albancima osumnjičenim za krivična djela

4. Oktobra 2022.15:02
Hakeri su u ponedjeljak objelodanili nove informacije iz dosijea albanske policije o "osumnjičeni," osobama – što je opozicioni vođa Sali Berisha opisao kao zabrinjavajući razvoj događaja za evropsku sigurnost.

This post is also available in: English

Ekran laptopa prikazuje poruku nakon što je zaražen ransomware-om tokom svjetskog sajber napada, u Geldropu, Holandija, 27. juna 2017. Foto: EPA/ROB ENGELAAR

Iranska hakerska grupa pod nazivom “Domovinska pravda” objavila je u ponedjeljak nove informacije povezane s navodno “osumnjičenim” osobama od strane albanskih policijskih vlasti.

Dosije jednostavnog naziva “Osumnjičeni” sadrži informacije koje se navodno odnose na osobe u bazi podataka Državne policije koje su povezane s raznim kaznenim djelima.

Podaci podijeljeni s kanala na Telegramu, koji se takođe zove “Domovinska pravda”, sadrže fotografije tih osoba, njihove matične brojeve, imena i prezimena, imena očeva, datume rođenja, gradove rođenja i nacionalnost. Smatra se da baza podataka sadrži 100.000 pojedinačnih podataka.

Tužilaštvo je naredilo lokalnim medijima da ne objavljuju sadržaj datoteke koji su objelodanili hakeri. Albanska vlada još nije reagovala na ovo najnovije curenje podataka.

Sali Berisha, dugogodišnji šef opozicione Demokratske partije desnog centra, kazao je da je ovo curenje podataka veoma opasno.

On navodi da je curenje vjerovatno došlo iz policijskog sistema “MEMEX”, gdje se prikupljaju podaci Državne policije o osobama koje su osumnjičene i pod istragom za kaznena djela.

“Imena su objelodanjena iz tog sistema kao upozorenje svima koji su pod prismotrom, istragom, ili su u razmatranju zbog raznih krivičnih aktivnosti,” kazao je.

“Ovo je trenutak kada je Albanija postala najopasnija zemlja na Balkanu i u Evropi, jer to [curenje] upozorava masu kriminalaca da su predmetom policijske potjere i prismotre i da moraju otići kako bi se spasili”, izjavio je Berisha u ponedjeljak.

Ervin Karamuco, profesor kriminologije na Univerzitetu u Tirani, takođe opisuje curenje podataka kao veoma zabrinjavajuće.

“Desilo se ono na šta smo sumnjali, ali nas je bilo strah da to izgovorimo naglas; 1.7 gigabajta podataka iz kaznenih evidencija policijskog sistema ‘Memex’ objelodanjeno je danas od strane hakera. Javna sigurnost je dovedena u pitanje,” napisao je Karamuco na Facebooku.

Međutim, Državna policija negirala je da su podaci koji su objelodanjeni u ponedjeljak potekli iz “MEMEX-a”.

“Državna policija obavještava da osjetljivi podaci koji se čuvaju u ovom sistemu dosad nisu pogođeni ili oštećeni,” saopšteno je iz policije.

Dodaju da istražuju porijeklo curenja i pozivaju medije da ne objavljuju tu vrstu podataka.

Albanija je već mjesecima pod udarom cyber napada, što vlada povezuje s iranskim grupama. (U Tirani se nalazi grupa prognanih iranskih disidenata). Osoblje Iranske ambasade u Tirani protjerano je 7. septembra.

Od tada hakeri provode druge operacije, a u onoj od 19. septembra meta je bio Sistem upravljanja putničkim informacijama (TIMS), što je prouzrokovalo haos na granicama. Oni su takođe, 19. septembra, pustili u javnost e-mail poruke bivšeg šefa policije Gledisa Nanoa.

Prema izvještaju FBI-a, iranski hakeri su prvi put pristupili albanskim sistemima prije punih 14 mjeseci.

Prvi cyber napad prijavljen je 13. jula, kada su na nekoliko dana bile nedostupne državne službe.

“Istraga FBI-a ukazuje da su iranski cyber akteri stekli prvobitni pristup žrtvinoj mreži otprilike 14 mjeseci prije pokretanja [julskog] destruktivnog cyber napada, koji je uključivao šifrator datoteka u stilu ‘ransomwarea’ i ‘malware’ za brisanje diskova”, navodi se u izvještaju FBI-a.

    Fjori Sinoruka


    This post is also available in: English