Vijest

BIRN-ov projekat “Eyewitness Ukraine” prikazuje ratna iskustva novinara

18. Augusta 2022.12:56
Novi videoprojekat BIRN-a sadrži intervjue sa ukrajinskim novinarima o tome kako je ruska invazija promijenila njihov rad i lični život, stvarajući tako zapis o iskustvima medijskih radnika tokom rata.

Grafika: BIRN.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pokrenula je 18. augusta projekat Eyewitness Ukraine, odnosno novu web stranicu na kojoj se nalaze intervjui sa ukrajinskim novinarima, koji govore o ličnim iskustvima u životu i radu tokom ruske invazije na njihovu zemlju.

Novinari iskreno govore o tome kako su reagovali kada su u februaru čuli da je počela invazija, o opasnostima s kojima se suočavaju izvještavajući o ratu, kao i o tome kako je njihov rad tokom rata uticao na lične živote.

Razmatraju i pitanja kao što su uticaj rata na slobodu medija, izazovi u poštivanju objektivnosti prilikom izvještavanja o invaziji na sopstvenu zemlju, problemi koje predstavljaju zvanična ograničenja uvedena zbog ratnog stanja, kao i ruske dezinformacije i propaganda.

“Ovi intervjui ističu posvećenost ukrajinskih novinara izveštavanju o ratu u njihovoj zemlji, uprkos rizicima s kojima se suočavaju“, rekao je Matthew Collin, urednik BIRN-a za projekat Eyewitness Ukraine.

“Sukob traje već šest meseci, a oni su ostali posvećeni traženju istine, informisanju javnosti i poštovanju slobode medija, koliko god mogu u državi pod invazijom“, dodao je.

Među sagovornicima se nalaze istaknute medijske ličnosti kao što su Angelina Kariakina, šefica informativnog programa javnog servisa Ukrajine, Andrij Caplienko, televizijski novinar televizije “1+1”, poznat po svom ratnom izvještavanju, kao i Natalija Gumenjuk, suosnivačica Laboratorije za novinarstvo od javnog interesa (Public Interest Journalism Lab) i TV Hromadske.

U svom intervjuu za projekat Eyewitness Ukraine, Kariakina je rekla da su ona i drugi ukrajinski novinari bili svjedoci užasnog nasilja tokom sukoba.

“Videla sam tela na ulicama, videla sam užasna rušenja stambenih naselja, videla sam tek spaljena sela“, rekla je.

“Ali sam videla i bila svedok neverovatnih primera solidarnosti, hrabrosti i pomoći“, dodala je.

Kariakina tvrdi da je svrha novinarstva ostala ista – da, uprkos ratu “unese svetlost u mračna mesta, da glas onima bez glasa, saopšti istinu i samo bude tu za ljude“.

S obzirom na to da rat i dalje traje, BIRN će dodavati još intervjua na web stranicu Eyewitness Ukraine da bi se bolje shvatilo kako se medijski radnici nose sa stalnim stresom, izazvanim životom u mjesecima sukoba, dok nastavljaju raditi svoj posao.

Rat u Ukrajini se već pokazao smrtonosnim za novinare – do sada je poginulo najmanje 12 medijskih radnika dok su izvještavali o sukobu, a mnogo više ih je povrijeđeno, saopćio je Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.

Postoje dokazi da su jednog od njih, fotoreportera Maksa Levina, ubile ruske snage, tvrdi organizacija za slobodu medija “Reporteri bez granica”.