Vijest

Najavljeno imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije nakon tri godine kašnjenja

12. Augusta 2022.14:52
Marinko Čavara, predsjednik Federacije najavio je da će imenovati sudije entitetskog Ustavnog suda nakon što je priznao da to ranije nije učinio zbog nepostojanja većine u Domu naroda.


Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine. Foto: N1 BiH

U pismu upućenom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, Čavara je naveo kako će “sukladno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine (…) imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu”.

Čavara je kazao i kako u potpunosti odbacuje tvrdnju da je napravljen propust i da “nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH”.

“Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora”, stoji u pismu objavljenom na zvaničnoj stranici predsjednika FBiH.

Tokom konferencije za medije održane u četvrtak, 11. augusta 2022., on je naveo kako je osnovni razlog zbog kojeg nije bilo imenovanja sudija Ustavnog suda to što nije bilo dogovora u Federaciji BiH od 2019. godine.

“Nakon izbora 2018. nije formirana prosta većina koja bi dogovorila ključne probleme u Federaciji BiH, onda bi se događalo da nemamo većinu u Domu naroda”, rekao je Čavara.

Tokom juna ove godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) nametnule su sankcije Čavari zbog odbijanja da, od 2019. godine, nominira sudije s liste kandidata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Federacije. Time je blokirao funkcioniranje Vijeća za zaštitu nacionalnog interesa ovog suda, koje je amandmanima na Ustav Federacije BiH iz 2002. godine stvorio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

“Svojim nedjelovanjem, Čavara je držao kao taoca funkciju Vijeća, za promicanje svojih i političkih interesa svoje stranke”, navodi se u saopćenju Ministarstva za finansije SAD-a.
Visoki predstavnik u BiH ranije je označio Čavaru kao direktnog krivca za Ustavni sud Federacije.

U pismu otpremljenom 12. augusta 2022. godine, Čavara je naveo kako vjeruje da će visoki predstavnik pokrenuti i druga pitanja, “kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH, a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan”.

Od drugih pitanja, u pismu se spominje kako od 2018. godine do danas ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja, zbog čega nije izabran ni predsjednik, ali ni zamjenici predsjednika Federacije BiH.

Napomenuto je kako je postojao problem i sa imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, kako je “rad Federalne televizije 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, deset godina bez Upravnog odbora, i ravnatelj od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona”.

“Ravnatelj Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan sukladno zakonu jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati ravnatelja i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja”, navodi Čavara.

 

    Nermina Kuloglija-Zolj