Vijest

Bihać: Otvorena izložba posvećena iskustvima djece i mladih čije je odrastanje obilježeno ratom

Izložba Muzeja ratnog djetinstva u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Bihać: Otvorena izložba posvećena iskustvima djece i mladih čije je odrastanje obilježeno ratom

1. Jula 2022.11:14
1. Jula 2022.11:14
Muzej ratnog djetinjstva Bosne i Hercegovine (MRD), u partnerstvu sa Udruženjem “U pokretu” i nevladinom organizacijom IPSIA BiH, otvorio je prvi put u Bihaću izložbu koju čini dio kolekcije jedinog svjetskog muzeja posvećenog iskustvima djece i mladih čije je odrastanje obilježeno ratom.

Stavljajući u fokus lične predmete iz svakodnevnog života djece, kao i njhova sjećanja, izložba prikazuje iskustva o odrastanju u Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Siriji, Afganistanu, Iraku, Palastini, Eritreji, Hrvatskoj i na Kosovu.

Kako je na otvaranju izložbe istakla Amina Krvavac, direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, postavljena izložba je dio od preko 5.000 predmeta koje posjeduje MRD, a prikazuje kako je biti dijete u ratnom području.

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Bihaću. Foto: BIRN BiH

“Prikazali smo iskustva djece iz rata u BiH sa onima koji danas prolaze isto, a cilj je da naučimo kako je biti dijete iz Afganistana, da imamo više empatije i ponudimo osnovnu zaštitu za ostvarivanje dječijih prava. Svi zajedno se trebamo boriti protiv straha za drugog i drugačijeg”, rekla je Krvavac.

Laura Lungarotti, šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM), pozvala je sve građane da posjete prostorije Omladinskog centra “Ideja” u Bihaću i pogledaju izložbu.

Izložba Muzeja ratnog djetinjstva u Bihaću. Foto: BIRN BiH

“Voljela bih da izložbu gledate očima migranata, posebno djece koja prolaze ovaj period, i da vidite kakav je njihov životni put, da gledate kao oni”, istakla je Lungarotti.

Izložba MRD-a se realizira u okviru projekta “Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu”, koji provodi IOM, a u Bihaću će biti postavljena do 10. jula.

    Amila Žunić