Vijest

Tači i Veselji se izjasnili da nisu krivi po dopunjenim optužnicama

11. Maja 2022.16:45
Bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i poslijeratni političari Hašim Tači i Kadri Veselji izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za ratne i poslijeratne zločine nad civilima koje im se stavljaju na teret dopunjenim optužnicama koje su podnijeli specijalizovani tužioci.

This post is also available in: English

Hašim Tači u sudnici u Haagu u novembru 2020. Foto: EPA-EFE/Džeri Lampen.

Bivši kosovski predsednik Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine Kadri Veselji na današnjem pretpretresnom ročištu izjasnili su se da nisu krivi po navodima iz dopunjenih optužnica koje su tužioci za ratne zločine podneli pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK).

“Izjašnjavam se da nisam kriv iako nisam pročitao (izmenjeni) materijal… Vaši amandmani su redigovani, pokušao sam da ih pročitam, ali nisam mogao, pa ih nisam razumeo. U svakom slučaju, izjašnjavam se da nisam kriv”, rekao je Tači pred sudom.

Veselji je takođe rekao da nije kriv i zatražio od suda brz početak suđenja.

“Pročitao sam (izmene) i želim da suđenje počne što pre, tako da imam pravo da iznesem svoj stav i nevinost pred građanima Kosova, borcima OVK i ovim časnim sudom”, rekao je Veselji.

Specijalno tužilaštvo Kosova je prošle nedelje podnelo dopunjenu optužnicu protiv Tačija, Veselija i još dvojice ratnih vođa OVK koji od novembra 2020. u pritvoru u Haagu čekaju suđenje.

U dopunjenoj optužnici se navodi da su u periodu od jula 1998. do septembra 1998. i oko 28. ili 29. aprila 1999. godine, određeni pripadnici OVK pritvorili najmanje 12 osoba bez zakonskog postupka u selu Budakovo u opštini Suva Reka na jugu Kosova.

“Zatvorenici, koji su držani različito vreme, bili su fizički zatočeni, držani u zaključanim prostorijama i pod naoružanom stražom. Neposredno nakon zatvaranja u Budakovu, najmanje jedan od zatvorenika je prebačen u Semetište i tamo zatočen između 19. i 20. avgusta 1998. godine”, navodi se u dopunjenoj optužnici.

“Zatvorenici su udarani po celom telu. Oni su, uključujući i najmanje jednog pristalicu LDK (Demokratskog saveza Kosova), ispitivani i optuženi za udruživanje, saradnju ili pomaganje Srbima i srpskim vlastima”, kaže se u optužnici.

U njoj se takođe navodi da su krajem juna i jula 1999. neki pripadnici OVK pritvorili najmanje tri osobe bez zakonskog postupka u štabu OVK koji se nalazio u bivšem internatu i studentskom domu u Gnjilanu, gde su ih teško premlaćivali i psihički zlostavljali.

Tači i Veselji su optuženi zajedno sa bivšim šefom parlamentarne grupe pokreta Vetevendosje (Samoopredeljenje) Redžepom Seljimijem i predsedavajućim nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Jakupom Krasnićijem.

Optužnica sadrži deset tačaka a njihova navodna krivična dela opisana su kao “ratni zločini – protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, te zločini protiv čovječnosti – progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanak lica”.

U optužnici stoji da su zločini počinjeni “najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine”. Sva četvorica su tokom rata bili visoke ličnosti OVK a Tači je bio njen politički vođa.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići terete se da su odgovorni za zločine koje su oni sami i drugi bivši pripadnici OVK počinili u raznim delovima Kosova, ali i u severnoj Albaniji, “protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima”.

Većina zločina počinjena je u pritvorskim centrima u 17 opština na Kosovu i dva okruga u Albaniji, Kukešu i Cahanu.

Specijalizovana veća Kosova (SVK) osnovana su da sude zločine navodno počinjene tokom i neposredno nakon rata na Kosovu (1998–2000) Oni su deo kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i u njima radi međunarodni personal.

Osnovani su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije dovoljno robustan da sudi u ovim slučajevima i zaštiti svedoke od uticaja.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodio OVK.

 

    Perparim Isufi


    This post is also available in: English