Suđenje

Presuda “ravnogorcima” za izazivanje mržnje 16. decembra

9. Decembra 2021.16:59
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 16. decembar izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu “ravnogorskog” udruženja u martu 2019. godine u Višegradu.

Dušan Sladojević i Risto LečićDušan Sladojević i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude zakazano je nakon završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu, a Odbrane oslobađanje. Prema optužnici, Sladojević, Aleksić i Lečić su 10. marta 2019. učestvovali na skupu “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” i svojim postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Tužilaštvo je dokazalo da su optuženi bili svjesni da radnje koje su preduzeli 10. marta 2019. na trgu u Višegradu i Dobrunskoj rijeci… mogu dovesti do razbuktavanja mržnje”, kazala je u završnoj riječi tužiteljica Maja Ilić-Stupar.

Ona je dodala da su optuženi bili svjesni da će njihovi postupci biti dostupni velikom broju ljudi. Podsjetila je da su među uloženim dokazima i televizijski snimci dešavanja u Višegradu, na kojima se vidi postrojavanje učesnika skupa, Lečićevo pjevanje uz gusle, Sladojevićevo obraćanje učesnicima i raportiranje Aleksiću.

Tužiteljica je podsjetila na iskaze svjedoka Bakire Hasečić i Bilala Memiševića da su ih četničke uniforme i ikonografija podsjetili na dešavanja u Višegradu iz posljednjeg rata.

Stupar-Ilić je podsjetila na stradanja Bošnjaka u Višegradu u proteklom ratu. Podsjetila je i na stihove pjesama koje su pjevane na skupu, a u kojima se spominje “krvava Drina” i da će biti “opako”.

Odbrana Sladojevića u završnoj riječi je navela da je “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” registrovano udruženje, a da je jedna od njihovih programskih aktivnosti obilježavanje ravnogorske tradicije.

Odbrane su navele da se protive izmjeni optužnice, navodeći da se ne može optuženima naknadno stavljati umišljaj.

Branilac Zoran Perić kazao je da je skup bio prijavljen, a da Sladojević, koji je predsjednik ovog udruženja, nije bio organizator okupljanja. On je naveo da je pjesma “Srpska mi truba zatrubi”, za koju Tužilaštvo navodi da se zove “Sprem′te se sprem′te četnici”, himna udruženja i da nije sudski zabranjena.

Branilac je rekao da su medijski snimci uz komentare novinara stvorili tenzije, te da su svjedoci Hasečić i Memišević kazali da su bili uznemireni nakon što su ih zvali iz medija i nakon što su vidjeli izvještaje.

“Ova optužnica je napad na slobodu mišljenja, okupljanja… Održali su ga bez ijednog povika i incidenta, obraćali su se istomišljenicima”, rekao je Perić.

Optuženi Sladojević kazao je da mu je žao ako je svojim potezima nekog povrijedio. Naveo je da se bori za istinu i pravdu ljudi koji su stradali “bez istine i pravde”.

Bojan Veselinović, koji brani Aleksića i Lečića, kazao je da je sporna pjesma iz 1907. godine i da nema veze sa ratovima 90-ih. On je rekao da je Lečić objasnio kako je došlo do toga da otpjeva pjesmu uz gusle i da je na sudu izjavio da sada shvata da neki stihovi nisu primjereni mjestu na kojem je izvedena.

“Aleksić ima pravo na mišljenje o Draži Mihailoviću i Ravnogorskom pokretu”, kazao je Veselinović.

On je takođe ocijenio da su medijske kuće napravile tendenciozne priloge, a da optuženi nisu tražili ni da budu snimani ni da se ti snimci emituju.

“Da takvi snimci nisu emitovani, mi se danas ne bi bavili ovim… Događaj počinje isključivo djelovanjem medija”, rekao je Veselinović.

Aleksić je kazao da navodi optužnice da su oni bili svjesni nema veze sa onim što su radili. Dodao je da oni nisu četnici iz “Bulajićevih filmova i Titove čitanke”.

Lečić je kazao da pripada patriotima koji poštuju lik i djelo Mihailovića.

 

Marija Taušan