Vijest

Lideri veterana ОVК Specijalni sud nazvali „pristrasnim“

9. Novembra 2021.10:44
Čelnici Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nazvali su Specijalni sud „pristrasnim“ i naglasili da nisu učinili ništa loše otkrivanjem poverljivih sudskih dokumenata medijima.

This post is also available in: English


Hisni Gucati i Nasim Haradinaj u sudnici. Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL.

Lider Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj izjavili su danas da nisu krivi po optužnici za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka i osudili Specijalizovana veća Kosova (SVK), koja su osnovana da procesuiraju zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

„Kao ponosni građanin Republike Kosovo, izjavljujem danas da sam podvrgnut [sudskom] procesu od strane pristrasnog i selektivnog tužilaštva”, rekao je Haradinaj sudu u Hagu.

„Nismo počinili nikakav greh… Moje je legitimno pravo da štitim vrednosti svog naroda i Republike Kosovo. Dužan sam da štitim prava i slobode svog naroda za bolji život kao i svaki narod na našem kontinentu”, rekao je Gucati.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su u septembru nakon što su dobili dokumente koji su navodno procurili iz suda a koji su sadržavali poverljive informacije o zaštićenim svedocima iz predmeta Specijalnog suda protiv bivših pripadnika OVK, te pozvali medije da ih objave.

Kako se navodi u optužnici oni su od 7. do 25. septembra 2020., „na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija … neovlašćeno otkrili informacije“ zaštićene zakonom.

Oni su, kako se ističe, otkrili i „zaštićene podatke o izvesnim [potencijalnim] svedocima“.

Specijalni sud, kojeg Albanci na Kosovu smatraju uvredom rata koji je vodila OVK, osnovan je pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova.

Među onima koji čekaju da im se pred SVK za ratne zločine sudi su i nekadašnji predsednik Hašim Tači, bivši lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, te nekadašnji komandanti OVK i aktuelni političari Jakup Krasnići i Redžep Seljimi. Sva četvorica su se izjasnili da nisu krivi.

U toku je suđenje bivšem komandantu OVK Saljihu Mustafi koji se tereti za proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo civilnih zarobljenika. On je takođe izjavio da nije kriv.

Perparim Isufi


This post is also available in: English