Vijest

Srbijanska opština podržava promociju knjige osuđenog ratnog zločinca

8. Septembra 2021.16:07
Vlasti Negotina, grada u istočnoj Srbiji, podržale su promociju knjige čiji je autor bivši oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA) Veselin Šljivančanin, koji je izdržavao kaznu zbog ratnih zločina počinjenih tokom sukoba u Hrvatskoj.

This post is also available in: English


Veselin Šljivančanin (u sredini) u sudnici u Haagu, decembar 2010. Foto: EPA/Peter Dejong/POOL

Opština Negotin je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici najavila da će se večeras održati promocija nove knjige “Ovo je moja zemlja, ovde ja komandujem” osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

Ovaj su događaj, koji je planiran da se održi u Narodnoj biblioteci Dositej Novaković u Negotinu, osudile antiratne organizacije.

Nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) i Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštile su da je upotreba javnog objekta za promociju knjige Šljivančanina neprihvatljiva.

“Šljivančanin kao i svaki drugi građanin ima građansko pravo da promoviše svoje knjige u privatnim prostorima i o svom trošku, ali ukoliko to radi u javnoj ustanovi i sa državnom podrškom – onda je jasno da je reč o glorifikaciji osuđenog ratnog zločinca – koji je i dalje član vladajuće, Srpske napredne stranke”, navodi se u današnjem saopštenju Inicijative, u kojem se od biblioteke u Negotinu traži da ne dozvoli održavanje ovog događaja.

FHP je na Twitteru objavio da je “nedopustivo da javne ustanove kulture kontinuirano ustupaju prostor za promociju dela osuđenih ratnih zločinaca”.

Bivši oficir JNA proglašen je krivim pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2007. godine za pomaganje i podržavanje mučenja zatvorenika i osuđen je na pet godina zatvora.

Blaga kazna izazvala je nezadovoljstvo, pa ga je u maju 2009. Haški tribunal osudio i za saučesništvo u ubistvu oko 260 zarobljenika, povećavši mu kaznu na 17 godina zatvora.

Međutim, 2010. godine Tribunal je po prvi put preinačio važeću kaznu, kada mu je Žalbeno veće smanjilo zatvorsku kaznu na deset godina.

Nakon izdržane dvije trećine kazne, pušten je iz zatvora i on se u julu 2011. godine vratio u Beograd.

Naslov knjige odnosi se na incident koji se dogodio u Vukovaru u novembru 1991. godine. Nakon što je ovaj grad koji je bio pod opsadom pao pod kontrolom srpskih snaga, oficiri JNA zaustavili su predstavnike Evropske posmatračke misije i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji su pokušavali doći do vukovarske bolnice. Tada je iz bolnice odvedeno i masakrirano oko 200 ljudi.

U septembru 2020., Šljivančanin je za srbijansku Happy TV izjavio da je knjigu napisao kako bi prikazao “neka svoja sećanja i kako bi istina bila napisana”.

On je u oktobru 2020. održao promociju knjige u Narodnoj biblioteci u Rekovcu u centralnoj Srbiji.

Ovo je treća knjiga Šljivančanina. Prvu je knjigu, u kojoj govori o danima provedenim u zatvoru, MKSJ “Branio sam istinu” objavio 2012. godine. Tri godine kasnije, 2015. objavio je svoje ratne memoare o padu Vukovara “Sine, budi čovek”.

Posljednjih godina se pojavljivao i kao gost na događajima Srpske napredne stranke. Na jednom od njih osam aktivista Inicijative, koji su prekinuli događaj, fizički su napadnuti a kasnije i kažnjeni sa po 50.000 dinara (oko 420 eura).

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English