Vijest

Smаnjena kаzna zatvora osuđenom za učešće u masakru na Kosovu

2. Decembra 2020.09:47
Darku Tasiću, bivšem borcu osuđenom za masakr desetina civila albanske nacionalnosti tokom rata na Kosovu, u žalbenom postupku smanjena je kazna sa 22 na 11 godina zatvora.


Policija izvodi Darka Tasića iz Osnovnog suda u Prizrenu. Tasić je 22. juna osuđen za učešće u masakru u Maloj Kruši. Foto: BIRN.

Apelacioni sud Kosova prepolovio je zatvorsku kaznu Tasiću, nekadašnjem pripadniku rezervnog sastava policije, na koju je bio osuđen zbog učešća u masakru nad civilnim albanskim stanovništvom u selu Mala Kruša 1999. godine.

Osnovni sud u Prizrenu u junu ove godine osudio je Tasića na 22 godine zatvora, ali je Apelacioni sud ovu presudu preinačio i izrekao kaznu zatvora od 11 godina, u koju će “biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru”.

Srpske snage su tokom rata na Kosovu 1998.–1999. u štali u Maloj Kruši strijeljаle 109 muškaraca starosti od 13 do 72 godine. Tužioci su optužili Tasića da je leševe spalio i bacio u obližnju rijeku, kao i da je pljačkao i spaljivao imovinu. Dvadeset od 109 ljudi je uspjelo pobjeći.

Svjedoci su pred sudom rekli da su nakon masakra vidjeli Tasića i njegovog oca kako voze narandžasti kamion u kojem su bila mrtva tijela, kako su ga zapalili i gurnuli u rijeku Beli Drim.

Britanski novinar John Sweeney, koji je svjedočio tokom suđenja, u intervjuu za BIRN prisjetio se izvještavanja o masakru.

“Otišao sam da plivam, kamion je bio do pola u rijeci”, rekao je on. Leševa više nije bilo u kamionu, ali “na bočnoj strani kamiona bila je mrlja od krvi i kost”.

 

 

Xhorxhina Bami