Članak

Bogdanović i ostali: Zabranjeno objavljivanje sadržaja svjedočenja

6. Februara 2020.16:22
Na suđenju optuženima za zločine počinjene u Janji, saslušan je zaštićeni svjedok Odbrane Zorana Bogdanovića čiji je iskaz, po odluci Suda BiH, zabranjeno objavljivati u medijima.

Halil Lagumdžija, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je svjedoku dodijeljen pseudonim O-6, te da su njegovi lični podaci tajni deset godina.

“Fotografija i sadržaj iskaza ovog svjedoka neće se objavljivati u elektronskim i printanim medijima”, rekao je Lagumdžija.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Mladen Krajišnik, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Žarko Milanović, Zoran Tanasić, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Nakon saslušanja zaštićenog svjedoka, Bogdanovićeva Odbrana uložila je materijalne dokaze, među kojima su dokazi da je Stranka demokratske akcije (SDA) 1991. godine slala kandidate u centar za obrazovanje u Hrvatsku.

Tatjana Savić, braniteljica optuženog Bogdanovića, uložila je dokaze kojima se, prema njenim riječima, potvrđuje da nije postojala diskriminacija prilikom kontrole na punktovima.

“I Srbi su redovno kontrolisani i oduzimana im je nelegalna roba i oružje”, kazala je Savić.

Među dokaze uložena je potvrda Srpske demokratske stranke (SDS) da Bogdanović nije bio njen član.

Odbrane Milivoja Čobića i Milana Markovića uložile su dokaze kojima nastoje dokazati da oni u prvoj polovini novembra 1993. godine nisu mogli učestvovati u premlaćivanju Abdulaha Huremovića, koji je od posljedica premlaćivanja preminuo.

Markovićeva Odbrana je uložila dokaze prema kojima on u novembru 1993. godine nije radio u policiji u Janji, nego u Policijskoj upravi Bijeljina.

Edin Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, prigovarao je na relevantnost većine uloženih dokaza.

Nastavak suđenja bit će naknadno određen nakon što Tužilaštvo BiH u pisanoj formi predloži dokaze replike.

 

Albina Sorguč