Članak

Stupar i ostali: Uzroci smrti strijelne povrede glave

13. Januara 2020.14:52
Na suđenju za zločine počinjene na području Vlasenice, vještak sudske medicine utvrdio je da su ozljede glave uzrok smrti četiri osobe pronađene na lokalitetu Sušice.

Vedo Tuco, vještak sudske medicine koji je na zahtjev Tužilaštva BiH iznosio svoj nalaz i mišljenje o uzroku smrti i identifikaciji posmrtnih ostataka koji su pronađeni na lokalitetu Vlasenice i Šekovića, kazao je da su uzrok smrti četiri osobe čiji su posmrtni ostaci nađeni na lokalitetu Sušice (općina Vlasenica) povrede glave.

Nakon što su prezentirani dokumenti, Tuco je potvrdio da je uzrok smrti Rašida Ferhadbegovića razaranje glave, dok su uzroci smrti Ismeta Zekića, Dževada Šarića i Muhameda Kolarevića strijelne ozljede glave.

Vještak je rekao da je nepoznat uzrok smrti Sejfe i njegove supruge Minke Mehanović, koji su pronađeni u grobnici Pelemiši (općina Šekovići).

“Uzrok smrti nije moguće utvrditi jer se radi o malom broju posmrtnih ostataka koji su pretrpjeli oštećenja nakon smrti”, kazao je Tuco.

Vještak je dodao da je uzrok smrti u slučaju Asima Zildžića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u mezarju Raketa u Vlasenici, tupa trauma grudnog koša.

Tuco je vršio i identifikaciju i utvrđivanje uzroka smrti Avde i njegovog oca Saliha Zukića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na lokalitetu Debelo brdo – Ogradice.

“Ja sam potpisao zapisnik o utvrđivanju identiteta. Uzrok smrti Zukić Avde nije bilo moguće utvrditi”, rekao je Tuco, dodavši da je uzrok smrti Saliha Zukića razaranje glave.

Tužilaštvo BiH tereti Simu Stupara te Zorana i Gorana Tešića za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Vlasenici. Na teret su im stavljena ubistva, zlostavljanja, mučenja, prisilni nestanci, te napadi na sela.

Prema optužnici, Stupar i Goran Tešić bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, a Zoran Tešić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom suđenju saslušan je i svjedok Tužilaštva Esmir Šahbegović, koji je ispričao da je odveden u logor “Sušica” 2. juna 1992. godine, dodavši da nije poznavao ljude koje su došli po njega.

Izjavio je da je u “Sušici” bio do 30. juna 1992., kada je prebačen u “Batković”.

“Ja nisam imao nikakvih problema s našim ljudima koji su čuvali taj logor ‘Sušica’”, kazao je Šahbegović.

Potvrdio je da su s njim u logoru bili Asim Zildžić i Durmo Handžić.

“Bili su logoru, oni su bili iza mene. Čuo sam da su neki ušli iza mojih leđa, bilo je cike, vriske. Asim je prije ubijen”, rekao je svjedok Šahbegović.

Dodao je da su oni koji su ulazili u logor većinom imali maske.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. januar.

Albina Sorguč