Članak

Stanić i ostali: Prva žrtva vlaseničkog zločina

27. Decembra 2019.17:18
Na suđenju trojici optuženih za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Vlasenice, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da je njen otac prva žrtva vlaseničkog zločina počinjenog u maju 1992. godine.

Advija Ferhatović, prva svjedokinja na ovom suđenju, rekla je da joj je otac više puta pretučen prije nego je pronađen mrtav u selu Zalokan.

“Moj otac je prva žrtva u Vlasenici, poslije Zaklopače”, kazala je svjedokinja, dodavši da su oca pronašli sestra i rođak, koji su o tome obavijestili druge članove porodice.

Ferhatović je izjavila da je, nakon što su joj rođak i sestra rekli da joj je otac mrtav, otišla zajedno s drugim članovima porodice u selo gdje je nađen.

“Imao je prostrjelnu ranu u predjelu glave, dvije u predjelu grudnog koša”, kazala je svjedokinja, dodavši da je imao još četiri rane od metaka na tijelu.

Napomenula je da je s rođacima sahranila oca.

“Mustafa, Meho i ja smo kopali mezar mom ocu, 50 metara od kuće, između dva bora. Muharem, sestra i tetka su ga spremali. Na stolu sam našla sedam čahura, rođak Ferhatović Fadil je rekao da su od pištolja 7,65”, ispričala je sjedokinja.

Kako je posvjedočila, nakon što je čula da joj je potrebna propusnica da napusti Vlasenicu, otišla je kod Mitra Matića, koji je davao te propusnice i koji joj je kazao da ona propusnicu ne može dobiti.

“Kada sam ga je pitala zašto, on je rekao da ne zna, ‘da idem u Policijsku stanicu da se javim kod komandira Radenka Stanića’”, prisjetila je svjedokinja, dodavši da je uradila kako joj je kazao Matić.

Istaknula je da je Stanića poznavala odranije jer je bio policajac.

“Ja kažem da sam došla da mi daju propusnicu, a Stanić je rekao da moj brat posjeduje snajper i da, kad pronađeno taj snajper, dat će mi propusnicu. Pokazao mi je kasetu, na kojoj sam vidjela mog brata na munari džamije”, izjavila je svjedokinja, pojasnivši na pitanja Odbrane da je vidjela na snimku da ima pušku “jednocijevku”.

Naglasila je da je u kancelariji Radenka Stanića vidjela puške svog oca.

“Na kundaku puške mog oca bilo je ugravirano slovo ‘R’”, kazala je svjedokinja, pojasnivši na pitanja Odbrane da je na jednoj pušci bila oznaka, a na drugoj ne.

Tužilaštvo BiH tereti Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića za progon bošnjačkih civila nezakonitim hapšenjem, protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Stanić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, Kraljević komandir specijalnog voda poznatog i kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Svjedokinja je ispričala da je 2. juna 1992. stanovništvo iz Vlasnice pokupljeno i odvedeno u logor “Sušica”, gdje je ona bila do 4. juna iste godine.

“Prije nas otišla su dva autobusa žena i djece. Mi smo otišli trećim autobusom. Vratili su nam lične karte. Dovode nas do Tišće, nakon toga smo išli pješke do Kladnja”, rekla je svjedokinja.

Dodala je da su iz logora “Sušica” odvedena dvojica rođaka i komšija, čiji su posmrtni ostaci nađeni u grobnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. januar.

 

Albina Sorguč