Članak

Hadžić Džemal i ostali: Mrtve komšije u selu

19. Decembra 2019.18:33
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je prilikom napada na selo Čemerno (opština Ilijaš) vidio ubijene komšije, čija je tijela sutradan pokupio i otpremio na groblje.

Sekula Trifković je kazao da je 10. juna 1992. godine rano ujutru počeo napad i da su se prvo sakrili u podrum, a potom kilometar dalje, u pećinu. Trifković je rekao da se nekoliko puta vraćao u selo po hranu i vodu, te da pusti stoku.

Kako je naveo, vidio je da gori kuća Milenka Trifkovića i čuo je kako jedan viče da se povlače. On je nabrojao 15-ak mrtvih komšija, uključujući žene i starije osobe.

Naveo je da je tog dana ranjena Branka Trifković, koja je poslije pričala da je, dok je ležala, prepoznala glas učitelja, izvjesnog Hrvata. Kazao je da je čula kako jedan govori: “Ona mala je živa”, a drugi mu kaže: “Ma, kakvi.”

Svjedok je rekao da je od Miloša Trifkovića i njegove supruge kasnije čuo da je izvjesni Buzgija dozivao Miloša da izađe. Dodao je da je čuo da su u njihovu kuću bacili bombu, ali da se nekako odbila i ranila nekog od onih koji su napali.

Trifković je kazao da je tu noć proveo na Okruglici (opština Vareš), a da su se sutradan vratili traktorom i da je s još jednim čovjekom ubacivao tijela, koja su vožena na seosko groblje. Kako je napomenuo, dio tijela je već bio odvezen u Vareš.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane (TO) te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića – da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine, što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Svjedok Trifković je rekao da je živio na kraju sela i da nije viđao vojsku i oružje. Na pitanje da li je bilo artiljerije, kazao je da ne zna kako je naveo u ranijoj izjavi. Potom je rekao da su bile haubice dva kilometra dalje od njegove kuće i da je čuo da su dejstvovale.

On je kazao da u njegovoj kući niko nije bio naoružan. Na pitanje Odbrana o vojnom odlikovanju njegovog brata, odgovorio je da ne zna, kao ni da li je u kući Trifkovića više muškaraca dužilo automatsko i poluautomatsko oružje.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Novo Jevrić, koji je rekao da je mobilisan i iz Okruglice upućen 8. juna 1992. u Čemerno. Stiglo ih je između 25 i 30.

Kazao je da su prvo došli u objekat od betonskih blokova, gdje su bile kuhinja i komanda, i da su dobili raspored o držanju straža. Njegova grupa, kako je naveo, raspoređena je na planinu Dernek, iznad sela.

Jevrić je rekao da je sa još nekoliko saboraca smješten u kuću Jovana Damjanovića. On je kazao da su telefonom u kući obaviješteni da se očekuje napad, koji je počeo oko šest sati ujutro. Dodao je da im je rečeno da idu na mjesto na koje su bili raspoređeni.

Svjedok je izjavio da je čuo kako neko viče: “Trifkovići, doveo sam vam kumove. Došli su vam na kafu.” U ranijem iskazu svjedok je, kako je predočila Odbrana, kazao da je čuo da je jedno lice dozivalo kumove, govoreći da je doveo komšije na kafu.

Jevrić je rekao da je čuo i povike: “Pobijete sve”, uz psovanje četničke majke, kao i da gori jedna kuća na koju je ispaljena granata. Svjedok je kazao da se uspio prebaciti do Okruglice.

On je potvrdio da su u kući Damjanovića bili naoružani, ali da nisu pružali otpor prilikom napada.

Oba svjedoka su spomenula da su čula da je pronađena sveska sa planom napada i učesnicima.

Nastavak suđenja je 16. januara 2020. godine.

Marija Taušan