Članak

Kuzmanović i ostali: “Stanica je zauzeta, sklanjaj glavu”

21. Oktobra 2019.13:39
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u Tesliću izjavio da je priveo dvije osobe u stanicu policije u Tesliću po “zakonitoj naredbi” svog komandira Predraga Markočevića.

Aleksa Petrović, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, ispričao je kako je on bio posljednji koji je potpisao lojalnost stanici, kao i da to nisu uradile njegove kolege koje su bile druge nacionalnosti.

“Bila je priča: ‘Ko nije potpisao, neka ide kući’”, rekao je svjedok i naveo da je tada u policiji bio Dušan Kuzmanović, da je komandir stanice bio Markočević, dok je šef nekog od odjeljenja bio Marinko Đukić.

Poslije potpisivanja lojalnosti, kako je kazao svjedok, na posao je došao nakon tri dana, ali tada se već nije vodila uobičajena evidencija privedenih osoba, neki su već bili u pritvorskoj prostoriji u podrumu, a u stanici su se pojavljivali “neki drugi ljudi”.

“Kada dolazim na posao, kolega mi kaže: ‘Ćuti, ne pričaj ništa, stanica je zauzeta, sklanjaj glavu’”, rekao je svjedok i pojasnio da su se tada pojavile “Miće”.

U pritvoru u podrumu, kako je kazao svjedok, bilo je i njegovih kolega, ali je Petrović rekao da nikada nije ulazio u tu prostoriju, te da je učestvovao u privođenju samo dvije osobe.

“Doveo sam ih po zakonitoj naredbi svog komandira Markočević Predraga. Rekao mi je da je u pitanju obavljanje razgovora. Otišao sam po njih, doveo ih u stanicu, ostavio kod dežurane i otišao kući”, kazao je svjedok i dodao da mu niko osim njegovog rukovodnog kadra nije izdavao naredbe.

Kuzmanović, Markočević i Đukić se optužnicom terete da su učestvovali u planiranju, pripremanju te izvršenju progona nesrpskog stanovništva s područja Teslića, kao i da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih policajaca, koji su, zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije “Miće” i Vojske Republike Srpske (VRS), vršili napade i progone u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a Teslić, Markočević komandir stanice, a Đukić šef kriminalističke službe.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da su se evidencije o privedenima u stanici prestale voditi nakon dolaska “Mića”, da su se tada svi pripadnici te formacije oslovljavali sa “Mićo”, da se neugodno osjećao u njihovom prisustvu, da je vidio veliki broj nepoznatih ljudi pred policijom, ali da ne zna kome su pripadali.

Odbrana je predočila dio iskaza iz istrage u kojem nije spomenuo Markočevića da mu je dao naredbu za privođenje dvije osobe, već da je tada “dobio poziv od nekoga sa sprata”, a svjedok je izjavio da mu vjerovatno nije postavljeno pitanje kao sada.

Nastavak suđenja je 28. oktobra.

 

Haris Rovčanin