Članak

Maksimović i ostali: Drašković nije bio pripadnik Lokanjske čete

7. Oktobra 2019.12:30
Na suđenju za zločin počinjen na području Zvornika, svjedoci Odbrane Vukašina Draškovića su ustvrdili da on nije bio pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Branko Jevtić je rekao da poznaje optuženog, ali je i kazao da on nije bio pripadnik Lokanjske čete, niti da je čuo da se Drašković 14. jula 1992. nalazio u Lokanju.

Drago Tešić je također naveo da mu nije poznato da je Drašković bio pripadnik Lokanjske čete i da ga poznaje od poslijeratnog perioda, da nema saznanja da je u ljeto 1992. bio u Lokanju, ali i da mu je poznato da je njegov otac bio bolestan.

Treći svjedok Sead Vehbić je ispričao da je Drašković s porodicom živio u njegovom komšiluku do prošle godine, kada mu je klizište pomjerilo kuću, nakon čega se odselio, kao i da optuženi nikada nije pokazivao netrpeljivost prema ljudima drugih nacionalnosti.

“Poznajem ga kao vrlo mirnog, nasmijanog, staloženog. Družili smo se, dolazili jedni drugima na Bajrame, Božiće i slave”, kazao je svjedok.

Rekao je kako je tokom rata bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i da mu je poznato da je 1992. grupa muslimana pošla na slobodnu teritoriju, ali da su ubijeni, kao i da je to čuo od dva srpska vojnika koji su zarobljeni krajem 1993. godine.

Svjedok je kazao da je jedan od zarobljenih pričao da su uhvatili veću grupu muslimana i da su svi ubijeni, da je taj vojnik spominjao da su to uradili Lokanjci, kao i da je on bio među učesnicima.

“Malo sam se kasnije raspitivao o Draškoviću kod ljudi, koji su mi rekli da on nije mogao da bude u Lokanju. Imao je bolesnog oca, brinuo se o njemu”, izjavio je svjedok.

Draškovićeva Odbrana je nakon saslušanja svjedoka uložila materijalne dokaze, među kojima su medicinski nalazi, kao i vojna knjižica, u kojoj je navedeno da je on oglašen nesposobnim za vojnu službu, kao i uvjerenje iz kojeg proizlazi da je u VRS mobilisan u novembru 1995. godine.

Draškoviću se sudi skupa s Goranom Maksimovićem, Ljiljanom Mitrovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujevićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj kod Zvornika.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice policije iz Ugljevika, Mitrović njegov zamjenik, Perić komandir Lokanjske čete, a ostali optuženi pripadnici te jedinice.

Nastavak suđenja je 21. oktobra.

Haris Rovčanin