Članak

Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Hadžićima

17. Septembra 2019.12:54
Obnovljeno suđenje osmorici optuženih koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području općine Hadžići, počelo je uvodnom riječju Tužilaštva BiH i iznošenjem dokaznih prijedloga Odbrane.

This post is also available in: English

Tužiteljica Zorica Đurđević je u kratkom uvodnom izlaganju rekla da će Optužba u cijelosti dokazati izvršenje krivičnog djela koje je optuženima stavljeno na teret, te predložila da se prihvate dokazi izvedeni u prvostepenom postupku.

Većina branilaca je predložila da se u obnovljenom postupku reprodukuju iskazi saslušanih svjedoka, predložen je jedan novi, kao i da se ponovo predoče određeni materijalni dokazi.

Kadrija Kolić, koji brani Fadila Čovića, predložio je da se čita ekspertiza Asima Džambasovića jer mu prilikom neposrednog izvođenja iste prvostepeni sud nije dozvolio iznošenje zaključaka, kako je to uradio kada je Tužilaštvo saslušavalo svog vještaka Martina Frančeševića, kao i da ostali iskazi, čiju je reprodukciju predložio, nisu cijenjeni pri donošenju odluke.

Odbrana Mirsada Šabića je preslušavanje iskaza određenog broja svjedoka predložila na okolnosti razjašnjenja činjenice da li je optuženi bio komandir policije u Pazariću, a branilac Miodrag Stojanović je predložio i saslušanje novog svjedoka, do kojeg, kako je pojasnio, ranije nije mogao doći iz objektivnih razloga.

Milorad Rašević, branilac Nezira Kazića, istakao je kako Tužilaštvo njegovog branjenika tereti na osnovu jednog dokaza – prema kojem je doveo 71 osobu iz Konjica – što je ocijenio kao primjer manipulacije.

“Odbrana zastupa tezu da se ovdje susrećemo s hipotetičkom optužnicom, što je nedopustivo. Tužilaštvo metodom manipulacije gradi krivnju mog branjenika”, naveo je Rašević.

Midhat Kočo, koji brani Bećira Hujića, kazao je kako iz provedenih dokaza proizlazi da je uloga upravnika “Silosa” bila minorna, te je predložio reprodukovanje iskaza svjedoka koji su skoro četiri godine bili u “Silosu” a na osnovu kojih je prvostepeni sud izvukao zaključke o načinu rada optuženog.

“Nijedan od svjedoka nije rekao ništa što bi moglo biti podvedeno pod inkriminacije koje su mom branjeniku stavljene na teret”, istakao je Kočo i predložio da se u obnovljenom postupku sasluša optuženi.

Odbrana Nermina Kalembera tvrdi da je u sedam godina, koliko proces traje, njihov branjenik bio sporadično spominjan i da se iz iskaza svjedoka može vidjeti da ga ne optužuju.

“Od 120 stražara, našli su jednog kojem se sudi, a iskazi svjedoka Tužilaštva ga tretiraju kao najsavjesnijeg i najslužbenijeg stražara. I to je jedini stražar u životnoj opasnosti, dva puta je založio život da spasi logoraše”, naglasio je branilac Duško Tomić.

Kod prijedloga za reprodukciju je ostala Odbrana Šerifa Mešanovića, dok su branioci Mustafe Đelilovića i Halida Čovića predložili da se prihvate ranije izvedeni dokazi.

Apelaciono vijeće će odluku o prijedlozima Odbrane donijeti naknadno.

Đelilović i ostali su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora osuđeni su Đelilović, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići, i Kazić, bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), na po osam godina zatvora su osuđeni Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima, i Hujić kao upravnik “Silosa”, dok su de facto komandir policije u Pazariću Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina. Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Mešanović osuđen je na sedam godina, a nekadašnji stražar Kalember na pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je uvažilo žalbe Tužilaštva, Odbrane Đelilovića i Halida Čovića te ukinulo ovu presudu.

Nastavak suđenja je 24. septembra.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English