Članak

Kuzmanović i ostali: Odvoz tijela iz policijskog zatvora

29. Jula 2019.13:55
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je u junu 1992. godine odvezao tijela mrtvih iz zatvora policije u Tesliću.

Radivoje Nestorović, koji je bio u rezervnom sastavu policije, kazao je da je po njega došao Tomo Mihajlović i rekao mu da treba uzeti kamion da bi odvukli tijela.

Svjedok je kazao da je dovezao kamion u dvorište policije i da su neki civili ubacili leševe, a da je on po uputama Mihajlovića odvezao kamion na lokalitet Pijeskovi u selu Bajići. Kako je naveo, tu su tijela izbačena i posuta zemljom.

Nestorović je rekao da je Mihajlović nakon toga otišao u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP). Svjedok danas nije bio siguran da je Mihajlović otišao podnijeti izvještaj šefovima, kao što je kazao u istrazi.

On je prethodno rekao da su šefovi u policiji bili optuženi Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić. Njima je na teret stavljen progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva opštine Teslić – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir SJB-a, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Svjedok Nestorović je kazao da mu je poznato da je kod SUP-a bio zatvor i da su tu dovođeni neki civili.

“Vidio sam kad su ‘Miće’ dovodile imućnije ljude… pretpostavljam radi imovinske koristi”, izjavio je svjedok i naveo imena dvojice Hrvata, ali i jednog Srbina, za koje zna da su dovođeni.

Hrvati koje je vidio, kako je dodao, imali su vidne povrede.

Napomenuo je da bi s pripadnicima formacije “Miće” išao neko od aktivnih policajaca.

Nestorović je rekao da je poslat da odveze tijela u vrijeme dok je bio angažovan povodom napada iz sela Rankovići. Kako je čuo, bio je napad na patrolu i došlo je do pucnjave. Naveo je da su dva dana bili angažovani, ali da nisu ulazili u selo, te da ih je zamijenila vojska.

Na pitanja Odbrane, on je odgovorio da do dolaska “Mića” nije bilo zatvaranja i da je situacija bila normalna. Prema njegovim riječima, oni su bili “šefovi”. Čuo je da su postrojavali policiju i šamarali.

Svjedok je kazao da je u Rankovićima pucano iz snajpera. Sat ili dva prije njihovog dolaska, kako je rekao, poginuo je jedan policajac, a čuo je da je ranjen i jedan pripadnik “Mića”.

Suđenje se nastavlja 26. avgusta.

Marija Taušan