Članak

Tomanić: Ubistvo Bajazita u Čelovniku

Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz preminule svjedokinje u kojem stoji da su optuženi Cvijan Tomanić i još jedan vojnik učestvovali u ubistvu civila Bajazita u zaseoku Čelovnik kod Zvornika.

Svjedokinja Hajra Šahbegović, koja je u međuvremenu preminula, u iskazu datom u istrazi 2008. godine je ispričala da je sa suprugom i dvoje djece živjela u selu Donja Glumina kod Zvornika, te je u maju 1992., kako je izjavila, istjerana iz kuće.

Tog dana, prema njenom kazivanju, otišla je kod zaove u selo Čelovnik, gdje je provela četiri dana, a nakon toga su ih vojnici istjerali iz kuća. Među okupljenim vojnicima, prema iskazu, svjedokinja je prepoznala Cvijana Tomanića.

“Vidjela sam da Bajazita dovode prema nama. Vidjela sam tada, tuku ga Tomanić Cvijan i još jedan. Nisam smjela gledati, ali sam vidjela kada je jedan od njih pucao u pravcu Bajazita. Kada je pao, prišao je jedan od njih i pucao (…) Vojnici su natjerali dvojicu dječaka da sahrane Bajazita”, stoji u pročitanom zapisniku iz istrage.

Tužiteljica Dika Omerović je predočila fotoalbum u kojem je svjedokinja prepoznala “Tomanić Cvijana, koji je”, kako je rekla Šahbegović u iskazu, “učestvovao u ubistvu Bajazita”.

Tužilaštvo BiH tereti Tomanića da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno da je ubio civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija