Članak

Bogdanović i ostali: Vođena evidencija o svemu

14. Marta 2019.16:50
Svjedok Odbrane Milana Đokića izjavio je da je u policijskom odjeljenju u Janji uredno vodio evidenciju o svemu i da nikad nije dobio neku nezakonitu naredbu.

Miodrag Joković kazao je da je kao rezervni policajac radio u Janji i da je uglavnom obavljao poslove dežurnog u stanici. To je podrazumijevalo vođenje evidencije o svim dešavanjima, uključujući privođenja.

On je rekao da je Đokić od novembra ili decembra 1992. do polovine 1993. bio komandir policijskog odjeljenja. Naveo je da je prije njega tu dužnost obavljao optuženi Zoran Bogdanović, a poslije optuženi Ljubiša Ikić. Kazao je i da je prije Bogdanovića komandir bio Hadžan Bardak do otprilike jula 1992. godine.

Joković je rekao da od Đokića nikada nije dobio naredbu da nešto ne evidentira, kao ni za neke nezakonite aktivnosti. Za optuženog je naveo da je bio “jako pošten čovjek”.

Svjedok je rekao da je bilo dosta intervencija i da su sve evidentirane. Kako je kazao, u Janju, naseljenu većinskim bošnjačkim stanovništvom, došlo je dosta izbjeglica koje su tražile smještaj i “svašta je bilo”.

On je naveo da je u stanici bilo i policajaca bošnjačke nacionalnosti, te da su radili i u firmama u Janji.

Na pitanja tužioca Edina Muratbegovića, Joković je potvrdio da su bošnjački policajci prestali dolaziti na posao, ali se nije složio da su otpušteni. Kazao je da komandir policije u Janji nije imao veze sa zapošljavanjem i otpuštanjem, već Stanica javne bezbjednosti (SJB) u Bijeljini.

Tužilac je svjedoku nabrajao imena ljudi koji su privođeni u stanicu i premlaćivani. Joković je rekao da “99 posto niko nije pretučen u stanici”.

Potvrdio je da je bilo privođenja zbog oružja i da su ispitivani, ali da nijedan nije zadržan.

Na pitanja u vezi s ubistvima Bošnjaka, svjedok je rekao da je čuo da je ubijena familija Milkić, a da za druge slučajeve ne zna.

Na sugestiju tužioca da je Đokić smijenjen jer nije uredno vodio službene evidencije, Joković je izjavio da jeste smijenjen, ali da ne zna razlog.

On je na pitanja Bogdanovićeve braniteljice Tatjane Savić kazao da Stanično odjeljenje milicije u Janji nije imalo kriminalističkog inspektora i tehničara i da su u slučaju ubistva obavještavali ekipu iz Bijeljine, a da su oni samo obezbjeđivali lice mjesta.

Osim Bogdanovića, Đokića i Ikića za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje optuženi su Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Oni su, prema optužnici, bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Prije prvog svjedoka Odbrane, Tužilaštvo je uložilo preostalu dokumentaciju, od kojih je značajan dio Sudsko vijeće prihvatilo kao dokumente, jer ne ispunjavaju uslove da budu tretirani kao dokazi. Riječ je o fotodokumentaciji, izvodima iz matične knjige umrlih, knjigama i zapisnicima.

Suđenje se nastavlja 28. marta.

 

Marija Taušan