Članak

Tomanić: Čuo da je optuženi pucao u Behljuljija

6. Marta 2019.16:57
Svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je čuo kako je optuženi Cvijan Tomanić pucao u Bajazita Behljuljija.

Zijad Čerkić je izjavio da je 21. maja 1992. počeo napad na Gluminu i okolne zaseoke i da je ubijeno 73 ljudi. Ispričao je da je bio s amidžom, amidžićem Hajrudinom Čerkićem i Behljuljijem kada su vidjeli dvojicu koji su povikali: “Hvatajte ih!” i zapucali.

Svjedok je kazao da su se njih četvorica razbježala, ali su amidžić i Behljulji uhvaćeni. Čuo je kad su ih pitali ko još ima.

“Čuo sam kad je strina vikala amidži da izađe”, rekao je Čerkić.

Prema njegovim riječima, kod kuće su bile strina i druge žene. Kazao je da mu je strina pričala da je Cvijan odveo Behljuljija iza kuće i tukao ga, te mu uzeo 100 njemačkih maraka.

“On je pokušao da pobjegne, a Cvijan je ispalio 30 metaka. Htio je da pobije sve žene i djecu, ali mu nije dao Mišo ili Dragan”, ispričao je svjedok šta je saznao.

Čerkić je kazao da je “Hajrudina odveo Dragan Dušankin”, rekavši mu: “Hajde, neće ti dlaka faliti”. Kako je dodao, Hajrudin je kasnije pronađen u grobnici.

On je naveo da su Tomanići bili komšije i da su taj dan bili sa puškama u civilu.

Na pitanje Odbrane da li mu je to ispričala strina ili sve žene zajedno i kada, Čerkić je kazao da mu je strina rekla šta se dogodilo 1993. godine, a da je isto čuo i od drugih žena kasnije.

Tužilaštvo BiH tereti Tomanića da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno da je ubio civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Svjedok Izet Dardagan iz sela Orahovac kazao je da je sa članovima porodice napustio kuću kada je počeo napad 21. maja 1992. Ispričao je kako su išli kroz zaseoke, skrivali se u podrumu i noćili u štali. Rekao je da su vidjeli mrtva tijela, kao i da su čuli za ubistva više ljudi, uključujući i Bajazita Behljuljija.

On je kazao da je tog dana posljednji put vidio dajidžu Jusufa Muratovića, kojeg je poslije identifikovao u grobnici. Naveo je da je tragao i za ocem koji je dan ranije otišao u Zvornik da nešto obavi i više se nikada nije vratio.

Suđenje će se nastaviti 20. marta.

 

Marija Taušan