Članak

Islamović: Novac za otkup života

4. Februara 2019.12:26
Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz umrlog svjedoka koji je rekao da je vojnim policajcima Alminku Islamoviću i Anti Štucu dao 20.000 njemačkih maraka kako bi otkupio život.

Svjedok Ratko Kovačević, koji je u međuvremenu preminuo, izjavio je da se 10. marta 1992. godine sa suprugom vraćao s vikendice kući u Bosanski Brod, i tada ga je policija zaustavila i kazala da se mora javiti u Policijsku stanicu, gdje je i pritvoren.

U večernjim satima, kako je rekao, došao je autobus u pratnji pripadnika Vojne policije, među kojima je svjedok prepoznao i Alminka Islamovića. Naveo je da su pritvorene osobe prevezene u staru zgradu Suda za prekršaje.

Pojasnio je da je tada određen na radnu obavezu na liniji razgraničenja prekoputa stadiona “Polet”. Nakon nekog vremena, ispričao je, stigla je dojava da će biti bombardovan most na Savi. Opisao je da su ga vojni policajci Anto Štuc i Islamović odvezli do robne kuće, te da se potom formirala kolona ljudi.

U istrazi je svjedok opisao da je kolona lica srpske nacionalnosti sprovedena do mosta kao živi štit, pojasnivši da su ljudi s lijeve i desne strane bili vezani za ogradu. Prilikom bombardovanja mosta, kazao je svjedok, stradao je određeni broj ljudi.

Tužilaštvo BiH tereti Islamovića da je, kao komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju te paljenju imovine i uništavanju spomenika.

Svjedok Kovačević je rekao i da ga je vojni policajac tada udarao pištoljem po glavi, zbog čega je krvario, te je potom odveden u bolnicu. Dan kasnije, kako je kazao, vraćen je u prostorije policije, gdje su ga vojni policajci maltretirali.

“Jedan dan došli su su Štuc Anto i Alminko Islamović sa zahtjevom od komande Vojne policije da ako želim da živ izađem, da obezbijedim 100.000 njemačkih maraka, i ukoliko ne obezbijedim, da ću plivati Savom do Beograda… Otišao sam do supruge i prijatelja da sakupim novac za život”, istakao je Kovačević, dodavši da je uspio sakupiti 20.000 njemačkih maraka.

Novac koji je sakupio, svjedok je 12. maja 1992. predao u ugostiteljskom objektu, a, kako je dodao, Islamović je potpisao papir na kojem je stajalo da im je predato 20.000 maraka za “otkup života”.

Prilikom predaje novca – kako je Kovačević, prema zapisniku, rekao – bio je prisutan i Ilija Mihalj, kojeg je Odbrana najavila kao svjedoka.

Naredno ročište je zakazno za 18. februar.

Emina Dizdarević