Članak

Bijele ruže u znak sjećanja na žene stradale u ratu

7. Decembra 2018.16:43
Podjelom cvijeća i informativnih letaka sutra će se u okviru inicijative “Mir sa ženskim licem” ispred sarajevske Tržnice održati ulična akcija povodom obilježavanja neformalnog Dana sjećanja na žene stradale u proteklom ratu.

Iz Fondacije CURE, koja organizuje ovu uličnu akciju, navode da će zajedno s volonterkama i članicama Udruženja studenata psihologije “Sinapsa”, simboličnim dijeljenjem bijelih ruža informisati građane o pokretanju incijative da se 8. decembar obilježava kao dan sjećanja s ciljem “ukazivanja na (ne)vidljivost žena koje su stradale u ratu”.

Ova inicijativa teži priznavanju 8. decembra od strane državnih institucija kao zvaničnog datuma sjećanja na sve žene koje su stradale u ratu u BiH.

“Mi smo zaista smatrale da odavanje počasti na državnom nivou svim ženama koje su žrtve prošloga rata je način da mi očuvamo sjećanje na te žene i da samim tim očuvamo sjećanje na sve ono što su žene prošle od 1992. do 1995. godine, što i danas dan prolaze zbog tih segregacija, diskriminacija i kršenja ženskih prava”, kaže Vildana Džekman iz Fondacije CURE.

Ona ističe kako je zagovarački cilj inicijative “Mir sa ženskim licem”, koja okuplja više od 12 predstavnica ženskih organizacija, bio da se u proces memoralizacije i kulture sjećanja ubaci jedan dio koji se tiče ženske kulture sjećanja.

Iz fondacije navode da inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH je pokrenuta krajem septembra 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

Džekman pojašnjava da su prije nekoliko godina predali zahtjev Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na državnom nivou da se ovo pitanje preda u parlamentarnu proceduru, no da su dobili odbijenicu bez obrazloženja. Prošle godine podnijeli su i peticiju, tražili zahtjev za obrazloženje i imali tematsku sjednicu sa komisijom, te sada čekaju njihov odgovor.

Ova fondacija smatra da se žene žrtve rata uglavnom koriste u dnevno-političke i propagandne svrhe, dok se ukupna ili pojedinačna stradanja žena ne obilježavaju ni na koji način.

“Danom sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH želimo da doprinesemo suočavanju s prošlošću i dostizanju pravde. Hoćemo da naše društvo pamti koliko su žene Bosne i Hercegovine tokom rata, od 1992. do 1995. godine, doprinijele opstanku svojih porodica i zajednica i da su bile izložene različitim oblicima tortura i stradanja”, poručuju iz Fondacije CURE.

Ulična akcija počet će u 11:00 sati.

 

Lamija Grebo