Članak

Čigoja i ostali: Strijeljanje Bošnjaka i Hrvata na Oborcima

28. Novembra 2018.13:49
Svjedokinja Tužilaštva BiH se, na suđenju za zločine počinjene 1995. godine u Mrkonjić-Gradu, prisjetila kako je njen otac ubijen.

Anđelina Žutić je kazala da je u septembru 1995. godine, dok se sa sestrom nalazila u izbjeglištvu u Splitu, od strica saznala za ubistvo oca Stipe Bakovića.

“Nazvao me stric iz Livna i rekao da su mu javili da je tata strijeljan, zajedno s još tri Hrvata i 24 Bošnjaka. On ga je i identifikovao, a zatim i sahranio u Jajcu”, ispričala je Žutić.

S majkom, kako je kazala, godinama nije pričala o tom događaju.

“Deset godina nismo progovorile o tome. Znam samo da su taj dan, prema majčinim riječima, došla dva policajca i odvela oca. Bio je u radnom vodu”, rekla je Žutić.

Za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. sudi se Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku. Oni su optuženi kao pripadnici Izviđačkog voda Mrkonjičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

O ubistvu supruga Tahira Lubovca, također pripadnika radnog voda, govorila je Mirsada Lubovac. Ona je kazala da je njen suprug više puta odlazio i dolazio s rada, kao pripadnik radnog voda.

Odlazio bi na pet-šest dana, pa se vraćao, sve do septembra 1995. godine, kada je i ubijen, izjavila je Lubovac.

“Saznala sam preko dnevnika na radiju. Krili smo se u podrumu jedne kuće u Mrkonjić-Gradu, kada je javljeno da je na Oborcima ubijeno više Mrkonjićana. Pročitali su i imena, a na spisku je bio i moj Tahir. U početku nisam vjerovala u to, ali je, nažalost, bilo tačno”, rekla je Lubovac.

Suđenje se nastavlja 5. decembra.

Admir Muslimović