Članak

Šišić i ostali: Za zločin u Rogatici ukupno 29 godina zatvora

17. Oktobra 2018.10:11
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvoricu bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin počinjen u selu Kukavice (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Muhamed Šišić osuđen je na osam godina zatvora, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po pet godina, a Emir Drakovac na 11 godina zatvora.

Vijeće je uzelo u obzir raniju jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora za Drakovca te mu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 15 godina. Vijeće je utvrdilo da su optuženi izvršili napad na civilnu kolonu 27. augusta 1992. godine u selu Kukavice (općina Rogatica), prilikom čega je ubijen 21 civil srpske nacionalnosti, a ranjeno ih 39.

“Iz izvedenih dokaza jasno je utvrđeno da se radilo o napadu na kolonu sa civilima, sačinjenu uglavnom od žena, djece i staraca. Bilo je dovoljno dokaza da su optuženi počinili ovo krivično djelo, a da kolona nije imala nikakvu vojnu pratnju, niti je iko iz kolone uzvratio vatrom na napad”, zaključilo je Sudsko vijeće.

U obrazloženju presude Vijeće je dodalo kako su sva četiri optužena učestvovala u napadu, iako su njihove Odbrane to pokušavale osporiti tvrdeći da su spomenutog datuma bili na drugim mjestima.

“Zaključak Vijeća temelji se na iskazima svjedoka ST-1 i ST-2, kao i na osnovu iskaza svjedoka Ferida Jahića i Nedžada Kokota”, rečeno je na današnjem izricanju presude.

Prvostepenom presudom u martu 2017. godine Muhamed i Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša su oslobođeni optužbe da su u augustu 1992. učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, kojom prilikom je ubijen i ranjen veći broj civila, a neki su preminuli od zadobijenih povreda, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i odredilo novo suđenje.

S druge strane, potvrđen je dio prvostepene presude kojom je Drakovac osuđen na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima (Rogatica) te mučenju zarobljenog pripadnika VRS-a u Zebinoj šumi (općina Foča).

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English