Članak

Dević: Rafali u selu Kamičak

17. Aprila 2018.16:02
Na suđenju za zločine počinjene u Ključu, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaz svjedokinje koja je navela da je iz njene kuće u selu Kamičak u ljeto 1992. godine odveden Husein Bajraktarević, koji je kasnije pronađen mrtav.

Razija Bajraktarević, čija je izjava iz istrage pročitana zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja, kazala je da su 11. augusta 1992. godine u njenu kuću došla tri nepoznata vojnika i tražila njenog svekra.

Pojasnila je da je svekar, sa svekrvom te Huseinom i Almasom Bajraktarević, bio van kuće. Jedan od vojnika, kako je rekla, izašao je iz kuće, a potom uveo njih četvero te ih pretresao.

Prema njenim riječima, nakon toga su vojnici kazali Huseinu Bajraktareviću da krene s njima, a ubrzo nakon toga čula je prepirku napolju i vidjela da su krenuli prema kući Rifeta Dizdarevića.

“Nakon pola sata, čuli su se rafali u blizini kuće… Almasa je našla mrtvog Huseina te Muniba, Mesuda i Rifeta Dizdarevića. Sahranjeni su u mezaru”, izjavila je svjedokinja.

Za ubistva četiri Bošnjaka u selu Kamičak, čija su tijela izmasakrirana 11. augusta 1992. godine, Tužilaštvo BiH je optužilo Boška Devića, bivšeg pripadnika 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Deviću se stavlja na teret da je, zajedno s još trojicom vojnika, ubio četiri Bošnjaka.

Na ovom ročištu nalaz je iznio vještak sudske medicine Dževad Durmišević, koji je rekao da je 2016. bio prisutan na ekshumaciji posmrtnih ostataka na mezarju Donji Kamičak kod Ključa.

Vještak je kazao da je tada ekshumirano kompletno muško tijelo, koje je prebačeno u halu “Šejkovača” u Sanskom Mostu, gdje je izvršio obdukciju. U vrijeme obdukcije, kako je rekao, identitet posmrtnih ostataka mu nije bio poznat.

“Na glavi je bilo povreda. Na desnoj tjemenoj regiji vidi se defekt koji se pruža iza čeone i tjemene kosti. Baza lobanje, donji dio, u većem je broju lomova i bilo ih je nemoguće spojiti u cjelinu. Donja vilica je prelomljena, nedostaje prednji desni dio, što znači da su povrede nastale za života”, opisao je Durmišević, dodavši da na tijelu žrtve nije bilo povreda nastalih prije smrti.

Kako je vještak izjavio, smrt je nasilnog karaktera, nastala udarcem tupim, mehaničkim predmetom.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija