Članak

Silos: Zatraženo oslobađanje Mirsada Šabića

21. Decembra 2017.16:02
Odbrana Mirsada Šabića smatra da Tužilaštvo BiH nije dokazalo nijednu inkriminaciju koja mu se optužnicom stavlja na teret, predloživši Sudskom vijeću da ga oslobodi optužbe za ratni zločin počinjen na području općine Hadžići.

Iznoseći završnu riječ, branilac Miodrag Stojanović je rekao da se pridružuje argumentaciji Odbrana Musafe Đelilovića i Fadila Čovića o nepostojanju udruženog zločinačkog poduhvata. “Nikakave zajedničke namjere niti je bilo niti je dokazana od Tužilaštva”, ustvrdio je Stojanović.

Dokazi Tužilaštva BiH i Odbrane, smatra Stojanović, pokazuju da njegov branjenik nije bio komandir Policijske stanice Pazarić u inkriminirajućem periodu, a tvrdnja Tužilaštva BiH da je tu funkciju obavljao od maja do kraja 1992. suprotna je provedenim dokazima.

Prema Stojanoviću, u vrijeme kada njegov branjenik preuzima dužnost komandira stanice, sigurno nije bilo zatvorenih osoba u Osnovnoj školi “9. maj”, istaknuvši da je posljednje lice napustilo školu u Pazariću 10. oktobra 1992. godine.

“Svjedok Tužilaštva Slavko Jovičić je naveo da je, kada je pritvoren, komandir Policijske stanice bio Nail Hujić, a njegov zamjenik je bio Mirsad Šabić”, kazao je Stojanović, pozivajući se i na iskaze drugih svjedoka koji su govorili da je Hujić bio komandir.

Stojanović se pozivao i na materijalne dokaze, među kojima su i videosnimci iz augusta 1992. na kojima se vidi da Nail Hujić predaje raport kao komandir policije.

Uz Šabića, za ratni zločin počinjen na području općine Hadžići optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šefik Mešanović i Nermin Kalember. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”. Šabić je, prema optužnici, bio komandir policije u Pazariću od početka juna 1992. godine. Ostali optuženi bili su u civilnim i vojnim strukturama te obavljali dužnosti u logorima.

Šabić je optužen i da je, zajedno s drugim policajcima, učestvovao u premlaćivanju Riste Mijatovića.

Analizirajući više iskaza svjedoka Riste Mijatovića, Stojanović je naveo da je njegov iskaz sam sebi kontradiktoran i protivrječan svim drugim izvedenim dokazima i da, cijeneći praksu Suda BiH, njegovo svjedočenje ne zadovoljava standarde dokazivanja izvan razumne sumnje.

Stojanović je, govoreći o karakteru i ponašanju Šabića, istaknuo da je veliki broj svjedoka Tužilaštva i Odbrane posvjedočio da je svoju dužnost u ratnom periodu vršio profesionalno i korektno.

Zbog toga što je bio branilac u ovom predmetu, Stojanović je, kako je rekao, dobijao kritike, ali “postoji povjerenje između njega i Šabića”. Budući da je Šabića branio zajedno s Dragoslavom Perićem, Stojanović je kazao da je to “dokaz pomirenja”.

“Šabić je moj prijatelj”, rekao je Stojanović.

Optuženi Šabić se zahvalio svojim advokatima, svim Odbranama i Vijeću na korektnom vođenju postupka.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar 2018. godine, kada će završnu riječ iznijeti Odbrana Nezira Kazića.

Albina Sorguč