Članak

Mahmuljin: Udarci u Gostovićima

5. Jula 2017.13:02
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su ga 1995. godine pripadnici odreda “El-Mudžahidin” udarali u mjestu Gostović.

Milorad Panić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), svjedočio je da je zarobljen 17. septembra 1995. godine.

“Presreo nas je kamion, izletjela su četvorica vojnika, koji su se predstavili kao odred ‘El-Mudžahid’. Mi smo legli i povezali su nam ruke. Povezli su nas u nepoznatom pravcu. Kad smo došli do jedne kuće, tjerali su nas da lajemo kao kerovi, da ričemo kao bikovi. Tu je počelo maltretiranje”, kazao je Panić.

Napomenuo je da su im dali da jedu, nakon čega su poredani u dvije kolone na zemlji, i nastavili su ih tući.

“Jedan je rekao dječaku od 12 godina da nas tuče štapom. Tukao je najviše mene jer sam bio prvi… Onda su nas potrpali u neki kamion i vozili su nas u nepoznatom pravcu. Stalno su govorili: ‘Završit ćete kao 54 vaša saborca koji su zarobljeni.’ Kamion se zaustavio. Vidio sam jednu staru kuću, mnogo bijelih šatora, crne zastave, puno vojnika…”, izjavio je Panić.

Poslije su mu kazali, dodao je, da se radi o mjestu Gostović, te su ih odveli u podrum jedne kuće.

“Izveli su me na sprat kuće, na saslušanje. Pet ili šest osoba me tu saslušavalo. Uzeli su podatke i sve je proteklo jako korektno. Drugi dan su me ponovo izveli na isto mjesto na sprat. Rekli su da sjednem na beton, a ruke su mi bile svezane na leđima”, kazao je svjedok.

Kao je napomenuo, postavljali su mu pitanja i tukli ga šipkama, šlaufom, drvenom palicom, a prestali su ga tući kada je rekao da ga mogu ubiti, ali da ga ne mogu natjerati da kaže ono što nije uradio.

Dodao je da je čuo da su pripadnici odreda sjekli glave motorkama i ručnim testerama i da su one što nisu bili ubijeni tjerali da piju krv i jedu ljudsko meso. “Došao je jedan vojnik i rekao da slobodno ispričaju kako se ovdje glave sijeku… Tragovi krvi, kose, suhe kože, to sam vidio svojim očima”, prisjetio se svjedok.

U mjestu Gostović, izjavio je, ostao je do kraja septembra 1995., kada je prebačen u zatvor u Zenici, a razmijenjen je 27. januara 1996. godine.

Panić je svjedočio na suđenju komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu, koji je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH S-7 ispričao je da mu je S-3 kazala da su tri žene bile zatvorene u mjestu Gostović, gdje su čule vrisku i jauke. Dodao je da mu je rekla da je tamo bila oko 15 dana u kampu.

On je na pitanje Odbrane odgovorio da S-3 nije ništa mogla vidjeti jer su joj bile zavezane oči, ali da je čula jauke.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli.

Albina Sorguč