Članak

Akeljić i ostali: Teške povrede zatvorenika Strukara

30. Januara 2017.13:09
Vještak sudske medicine kazao je na suđenju za zločine počinjene na području Viteza da je jedan od zarobljenika, po izlasku iz zatočeništva, zbirno imao teške tjelesne povrede, koje su nanesene udarcima tvrdim predmetima.

Vještak Branimir Markunović sačinio je nalaz i mišljenje o povredama Gorana Strukara, zarobljenika “Crne kuće” u Kruščici (opština Vitez). On je precizirao da je nalaz i mišljenje sastavio na osnovu fotokopirane dokumentacije sačinjene 28. jula 1993. godine nakon pregleda zarobljenika Strukara u ambulanti u Vitezu.

“Na osnovu dokumentacije koja mi je bila na raspolaganju, Strukar je prilikom pregleda imao nagnječenje oko oka, prelom nosne kosti, prelom dva zuba, povrijeđenu usnu, sumnjiv prelom jagodične kosti, te nagnječenje nadlaktice, podlaktice, leđa i grudnog koša. Svaka ova povreda pojedinačno spada u lake tjelesne povrede, ali kada su ovako zbirne, onda se one u konačnici vode kao teške tjelesne povrede”, zaključio je Markunović.

On je istakao da su sve ove povrede nastale udarcima, i to tupim i tvrdim predmetima.

“To može biti šaka, noga, palica”, pojasnio je Markunović.

On je naveo da prilikom vještačenja nije imao rentgenski snimak preloma nosa ili zuba, kao ni fotografije ostalih povreda, tako da ne može sa sigurnošću reći kada su povrede nastale. Dodao je da se može zaključiti da su povrede nastale u okviru mjesec dana od ljekarskog pregleda.

Odbrane optuženih su uložile prigovor na autentičnost ljekarske dokumentacije, budući da ona vještaku nije dostavljena u originalu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić kazao je da je originalna dokumentacija kod Gorana Strukara i da Tužilaštvo posjeduje samo fotokopiju.

Za psihičko i fizičko zlostavljanje zatvorenika u objektu “Crna kuća” u Kruščici Tužilaštvo BiH tereti Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića. Oni su optuženi da su od jula do novembra 1993. godine učestvovali u zločinima počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Akeljić je optužen kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), a Haskić, Bilal, Patković i Đelilović kao pripadnici ove jedinice.

Naredno ročište zakazano je za 20. februar, kada će Tužilaštvo BiH ispitati posljednja dva svjedoka.

Dragana Erjavec