Članak

Hodžić: Trajno nesposoban za suđenje

19. Oktobra 2016.17:29
Tim vještaka utvrdio je da je Nedžad Hodžić, optuženi za zločine počinjene na Igmanu (općina Hadžići), trajno nesposoban da učestvuje u sudskom postupku, te da se ne očekuje bitno poboljšanje.

Neuropsihijatar Rusmir Softić i psihologinja Mitra Mirković Hajdukov, nakon psihijatrijskog vještačenja i psihološkog testiranja, kao i uvida u njegovu medicinsku dokumentaciju, te dokumentaciju ranijih vještačenja, utvrdili su da je Hodžić procesno nesposoban.

Prema njihovom zaključku, optuženi nije sposoban da razumije svoj položaj, niti djelo koje mu se stavlja na teret, te da ne može komunicirati sa braniocem.

Softić je istaknuo je Hodžiću metak mitraljeza raznio desnu stranu mozga.

Hodžić, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na planini Igman 1993. godine.

Njemu se sudilo sa Dževadom Salčinom, ali je postupak razdvojen dok se ne utvrdi da li je sposoban pratiti suđenje.

U odvojenom predmetu, Hodžić je prvostepenom presudom, izrečenom u septembru prošle godine za zločin počinjen u Trusini, osuđen na 12 godina zatvora.

Tužilac Vladimir Simović kazao je da nalaz tima vještaka nije odgovorio na dileme koje su bile u postupku i da ne vidi elemente na osnovu kojih su vještaci iznijeli zaključak. On je zatražio novo vještačenje.

Braniteljica Nedžla Šehić kazala je da je u ovom i drugom predmetu, Hodžić vještačen najmanje deset puta. Ona se usprotivila novom vještačenju i zamolila Sudsko vijeće da donese odluku o statusu optuženog.

Sud je naložio Optužbi da dostavi pismeni zahtjev za novo vještačenje, nakon čega će donijeti odluku.

Albina Sorguč