Članak

Maksimović i ostali: Između 60 i 70 žrtava iz Lokanja

19. Septembra 2016.13:01
Na suđenju za zločin počinjen u zvorničkom selu Lokanj, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako je tokom boravka na terenu čuo “strahovitu pucnjavu” iz pravca tog sela.

Svjedok Dragan Stevanović, koji je bio zaposlen u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, kazao je da su sredinom 1992. dobili zadatak da idu u selo Gornje Krćine (opština Ugljevik). Prethodno su, kako je naveo, dobili informacije o krađi stoke i da se u selu pojavljuju nepoznata lica.

On je rekao da ih je tad “vodio” optuženi Goran Maksimović. Prema riječima svjedoka, s kolegama se smjestio u Krćinama, dok su drugi otišli dalje. “Sutradan ili koji drugi dan, iz tog pravca, mislim Lokanja, preko brda, čula se strahovita pucnjava”, izjavio je Stevanović i dodao da ga je jedan mještanin odveo do tog sela.

Tamo je, kako je kazao, vidio grupu ljudi kod čitaonice – jedni su bili u uniformama, drugi ne. Tu je bio i Maksimović.

“Bio je vidno umoran. Pitao sam ga šta se dešava i saznao da ima dosta poginulih. Nije niko od naših, ali, kako sam shvatio, išla je kolona i došlo je do sukoba s vojskom. Bilo je žrtava i u koloni i kod vojske”, naveo je Stevanović.

On je rekao da je u čitaonici vidio kolegu Ivana Stevanovića, koji je nešto zapisivao, i jednog vojnika te dvojicu zarobljenika.

Svjedok je istaknuo da mu je Maksimović rekao da se vrati u Krćine radi bezbjednosti mještana, što je on i učinio, a narednih dana se vratio u Ugljevik. Kasnije, kako je dodao, bio je pozvan da fotografiše tijela srpskih vojnika koji su dopremljeni a koji su razmijenjeni za žrtve u Lokanju. Kako je kazao, spominjano je da je bilo između 60 i 70 žrtava.

Maksimović je optužen sa Ljiljanom Mitrovićem, Slavkom Perićem, Miletom Vujevićem, Vukašinom Draškovićem, Gojkom Stevanovićem, Rajom Lazarevićem i Mićom Manojlovićem za učešće u napadu u kojem je sredinom jula 1992. na području Lokanja ubijeno 67 civila bošnjačke nacionalnosti.

Maksimović je, prema optužnici, bio komandir interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, a Mitrović njegov zamjenik. Perić je optužen kao komandir čete, a ostali optuženi kao pripadnici Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Upitan da li je čuo ko je pobio te ljude, svjedok Stevanović je rekao da se po Ugljeviku pričalo da su to bili “mještani kojima je neko pobijen”.

Svjedok je na pitanja Odbrana odgovorio da mu Maksimović nije izdao nikakvu naredbu da nešto preduzima u Lokanju. Čuo je da je u Lokanju bilo i pripadnika Vojne policije, kao i da je dolazio načelnik ugljevičkog SJB -a Vinko Lazić.

Stevanović nema saznanja da je Mitrović bio u Lokanju, niti da je Maksimović imao zamjenika.

On je naveo da prije polaska na teren nisu imali informacije da će naići kolona ni da su bila planirana bila kakva borbena dejstva.

Nastavak suđenja je 26. septembra.

Marija Taušan