Članak

Ibračević i drugi: Nema dokaza o odgovornosti optuženog

30. Augusta 2016.14:18
Odbrana Ekrema Ibračevića zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine u Srebreniku 1992. godine.

Odbrana je u završnoj riječi istakla da na osnovu izvedenih dokaza Vijeće ne može utvrditi da je Ibračević odgovoran za zatvaranja u objekte u mjestima Luke i Rapatnica kod Srebrenika.

“Optužba je predložila određeni broj svjedoka na nepoznate okolnosti i nepoznatog statusa, da li su oštećeni ili svjedoci. Imali su posredna saznanja o događajima u nepoznatom vremenu… Ukazujemo na neslaganje u pogledu prisutnosti i izgleda Ekrema Ibračevića”, kazao je branilac Sanjin Bandović.

Ibračević je optužen kao načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku za nezakonito zatvaranje, mučenje i nečovječno postupanje nad srpskim civilima iz sela na području Srebrenika i Lopara.

“Odbrana ističe da se Ibračević ne može smatrati nadređenim. Tu su bili komandiri vojne policije kojima je direktno bio pretpostavljeni komandant Štaba TO. Optuženi nije imao svojstvo komandanta”, naveo je Bandović.

On je dodao da Tužilaštvo nije moglo identifikovati ni osobe koje su bile podređene Ibračeviću ili da je on nad njima imao efektivnu kontrolu.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je u istrazi i postupku učinilo više propusta. Nije razmotrilo činjenice koje idu u prilog optuženom, nije utvrđivalo vezu između optuženog i drugih u strukturama vojne i civilne vlasti Srebrenika, niti je adekvatno tretiralo presude vojnog suda u Tuzli.

Bandović je napomenuo da su svjedoci iz ovog predmeta u Tuzli osuđivani na zatvorske kazne zatvora zbog učešća u neprijateljskoj vojsci.

“Svjedoci su bili integralni dio struktura Jugoslovenske Narodne Armije (JNA), dobijali su oružje i plate… Tužilaštvo tvrdi da su ti postupci neosnovano vođeni, a Odbrana moli da ih tretirate kao pravosnažno presuđene činjenice”, kazao je Bandović.

On je u završnim riječima podsjetio na iskaze iz istrage i svjedočenja na sudu brojnih svjedoka, skrećući pažnju na one koji su izjavili da u Rapatnici nisu bili zlostavljani.

Bandović je podsjetio da je Lazar Todić u različitim iskazima spominjao prvo Ibraševića, pa Ibrašimovića i na kraju Ibračevića. Prvo je rekao da je ta osoba bila prisutna kad je ispitivan, a onda kada su ih drugi tukli.

Odbrana je ocijenila da je i u iskazima nekih drugih svjedoka bilo nedosljednosti.

Ibračeviću se za zločine u Srebreniku sudi sa Farukom Smajlovićem i Sejdalijom Ćovićem, koji su optuženi kao vojni policajci.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar, kada bi završnu riječ trebalo da iznese Odbrana Smajlovića.

Marija Taušan