Članak

Zatražene oslobađajuće presude optuženima za zločine u Rogatici

U nastavku iznošenja završnih riječi, Odbrane su zatražile oslobađajuću presudu četvorici optuženih za zločine počinjene 1992. na području Rogatice.

Advokatica Nina Kisić je rekla da dokazi Tužilaštva BiH nisu relevantni za njenog branjenika Dragana Božovića, te da nije prikazan ni jedan dokaz koji bi se mogao dovesti u vezu s njim.

“Tužilaštvo nije opisalo ni dokazalo nijednu konkretnu radnju Božovića. Čak ni svjedoci MR-1 i MR-2 ne navode radnje Božovića”, napomenula je ona, dodavši da su iskazi zaštićenih svjedoka proturječni.

Kisić je istakla da Tužilaštvo BiH nije ni dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada na području Rogatice.

“Materijalni dokazi uglavnom potiču iz perioda prije ili poslije vremena relevantnog za optužnicu. Tužilaštvo nije dokazalo status lica koja su navodno napadnuta, nije dokazalo znanje mog branjenika za taj napad. Jedini dokaz u odnosu na znanje mog branjenika jeste da je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS)”, izjavila je Kisić.

Božović je optužen s Radomirom Markovićem, Miletom Kušićem, Sašom Perkovićem, Radomirom Gluhovićem, Perom Radovićem te Ilijom i Milošem Vukašinovićem, da su, s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkali.

U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim su ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom su taj objekat zapalili.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Odbrana četvrtooptuženog Saše Perkovića je kazala da niti jedan svjedok Optužbe nije opisao Perkovića kao aktera događaja u selu Karačići.

“Za Perkovića nedostaju činjenice i okolnosti da bi se vidjela njegova uloga i doprinos. Nedostaju ubjedljive osnove da optuženi počinio djelo. Jasno treba zaključiti da MR-1 i MR-2 ne spominju mog branjenika. Sama pripadnost Sočičkoj četi se ne može smatrati obilježjem krivičnog djela. Predlažem da se donese oslobađajuća presuda”, rekao je branilac Veljko Čivša.

Radivoje Lazarević je također zatražio oslobađanje Radomira Gluhovića jer smatra da nije dokazano da je njegov klijent počinio zločin protiv čovječnosti.

Advokat Petko Pavlović je istakao da njegov branjenik Pero Radović nije živio u Rogatici, niti je bio pripadnik Rogatičke brigade, odnosno Sočičke čete. Dodao je da je u toku rata bio u Lukavici.

“MR-1 je rekao da Radović nije bio tu, niti je bio pripadnik Sočičke čete”, kazao je Pavlović.

Nastavak iznošenja završnih riječi zakazan je za 4. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija