U radnoj obavezi u vrijeme zločina

18. Marta 2016.00:00
Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Čajniča, svjedoci Obrane kazali su kako je optuženi Stevo Jovanović bio u radnoj obavezi kada se desio zločin počinjen u selu Medoševići.

Svjedok Obrane Bogdan Boro Ćevriz je rekao kako je sa optuženim Stevom Jovanovićem radio u istom preduzeću do početka rata. Ćevriz je mobilisan, a Jovanović je, kako je ustvrdio svjedok, ostao raditi u firmi jer je bio u radnoj obavezi.

On je izjavio kako misli da je Jovanović radio sve do februara 1993. godine, kada je mobilizirano svo vojno sposobno stanovništvo Čajniča srpske nacionalnosti.

“Ne znam ko ga tereti za ovo, nikada nisam čuo ništa loše”, rekao je svjedok.

Na pitanje Tužitelja, da li je tokom rata viđao Stevu Jovanovića u firmi, Ćevriz je odgovorio da nije mogao dolaziti stalno do preduzeća, ali da je uvijek svraćao kada je imao priliku. Jovanovića je, kazao je, vidio u septembru 1992. u prostorijama firme.

Slavka, Marijana i Milosava Jovanovića Tužilaštvo BiH tereti za ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti u selu Medoševići počinjeno u junu 1992. godine. Prema optužnici, oni su dva civila ubili iz vatrenog oružja, a jednog udarcima u grudni koš. Optuženi su potom usmrtili dvoje djece, zapalivši kuću u kojoj su ih prethodno zaključali.

Oni su, zajedno sa Stevom Jovanovićem, optuženi da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili ženu staru 86 godina, a potom zapalili kuću.

Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Obrane Živorad Prijović također je kazao kako je Stevo Jovanović bio u radnoj obavezi u ljeto 1992. godine. Kazao je kako je Jovanovića vidio u krugu firme kada je kupovao dasku, te da mu je on materijal utovario na kamion.

“Stevo je bio dobar sa svima. I danas je. To što se priča o njemu su čiste laži. Dolazile su razne vojske, ‘šešeljevci’, ‘arkanovci’, nosili mape i tražili po selima. Neko je drugi upravljao time”, ispričao je Prijović.

Svjedok je rekao i kako je poznavao Ahmeta Medoševića, ali da ne zna šta se desilo sa njim. “Čuo sam da ih je neko pobio. Ko, ne znam”, kazao je on.

Naredno ročište zakazano je za 25. mart u Čajniču, kada će u tamošnjem sudu biti ispitan svjedok koji zbog poznih godina i lošeg zdravstvenog stanja nije sposoban doputovati u Sarajevo kako bi dao iskaz u Sudu BiH.

Nedim Hasić