Tužilaštvo traži kaznu za Vojića i Mešića

2. Marta 2016.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo kažnjavanje Adila Vojića i Bekira Mešića zbog silovanja počinjenog u maju 1994. na području Bihaća.

“Prema oštećenoj je ispoljena posebna brutalnost, imajući u vidu da ju je silovalo više lica, te da je tjerana na seksualni odnos sa sinom i komšijom”, istakao je tužilac Ćazim Hasanspahić.

Prema optužnici, Vojić i Mešić su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABIH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća silovali jednu ženu na livadi u blizini njene kuće, prethodno izvršivi razbojništvo nad njom i njenim sinom.

Tužilac je podsjetio na iskaz oštećene D-1, sa čijeg je svjedočenja pred Sudom BiH javnost bila isključena. Prema riječima tužioca, ona je jasno i detaljno opisala noć kada su joj petorica naoružanih i uniformisanih lica najprije lupala na vrata, a potom provalili u kuću.

“Na ulazu te kuće i danas su vidljivi tragovi… D-1 kaže da je prvo vidjela komšiju Boru, krvavog, kako ga uvode u njenu kuću. Po ulasku sina su joj bacilli na pod u kuhinji… Potom su je tjerali na spolni odnos sa komšijom, a onda sa sinom. Tukli su ih sve vrijeme. Sina su vezali za radijator. Nju je potom silovao Baja”, podsjetio je tužilac na svjedočenje D-1 iz aprila 2015. godine.

On je rekao da je oštećena ispričala da su je potom odveli do livade, zajedno sa komšijom, i da su je tamo silovali optuženi Vojić i Mešić, te lice za koje je kasnije saznala da se zove Jasmin.

“Adil je bio prvi, pa Bekir, pa Jasmin. Poslije joj je naređeno da krene kući, uz prijetnju da nikom ništa ne govori”, kazao je tužilac.

Tužilac je rekao da je oštećena sina vidjela u bolnici, potpuno zamotanog, te da se on nikada nakon ovog događaja nije oporavio.

“Njen sin je preminuo u Americi 2009. godine. Da nije bilo ovog događaja, možda bi još uvijek bio živ”, kazao je Hasanspahić.

On je dodao da je oštećena D-1 od ranije poznavala optužene Vojića i Mešića, te da ih je prepoznala i u istrazi i u sudnici. Tužilac je dodao kako je njen iskaz u potpunost saglasan sa iskazima dvojice svjedoka od kojih je jedan bio očevidac događaja, a drugi je oštećenu vidio sutradan.

Tužilac je napomenuo da je vještak neuropsihijatar zaključio da je D-1 preživjela izuzetno stresno traumatsko iskustvo, što je dovelo do trajne promjene ličnosti.

Govoreći o svjedocima Odbrane, tužilac je rekao kako smatra da su oni svojim iskazima pokušali pomoći optuženima, tvrdeći da je silovanje počinio Ibrahim Hamzić zvani Baja – jedini od petorice spominjanih saizvršilaca koji danas nije živ.

Iznošenje završnih riječi Odbrane zakazano je za 9. mart.

Jasmina Đikoli