Uloženi materijalni dokazi Dukine Odbrane

22. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bileći, Odbrana Miroslava Duke uložila je 23 materijalna dokaza, među kojima je iskaz preminulog svjedoka koji je izjavio da iz njegovog sela Zaušje niko nije odveden ni maltretiran.

This post is also available in: English

Svjedok Hadžo Ćatović je u iskazu datom istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu 14. maja 2013. govorio o dešavanjima u njegovom mjestu Zaušje.

Ćatović, koji preminuo 1. augusta 2015. godine, naveo je da iz sela Zaušje niko nije zarobljen niti odveden u zatvor, te da ih nije maltretirala policija i vojska.

On je kazao da su srpski specijalci oduzimali oružje, te da su jednom Bošnjaku naredili da zapali štalu.

Svjedok je u tom iskazu također naveo da je sa suprugom Bileću napustio 10. oktobra 1992. godine, a kada je nakon rata ponovo došao, vidio je da su njegova kuća, garaža i štala ruševine.

“Također, i sve kuće bile su porušene nakon našeg odlaska. Meni nije poznato ko je to uradio”, kazao je Ćatović.

Dukin branilac Miodrag Stojanović među dokaze je uložio iskaze pojedinih svjedoka iz istrage, te Dukinu radnu knjižicu. Tužilac Behaija Krnjić uložio je prigovor na određene dokaze.

Osim Duke, za zločine počinjene u Bileći su optuženi Goran Vujović i Željko Ilić. Tužilaštvo BiH ih tereti za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English