Potvrđena optužnica protiv Mahmuljina

7. Januara 2016.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH) Sakiba Mahmuljina zbog ratnog zločina počinjenog na području Vozuće (općina Zavidovići).

This post is also available in: English

Mahmuljin je optužen da kao komandant Trećeg korpusa ABiH, u čijem sastavu je djelovao i odred “El Mudžahidin”, u toku 1995. godine na području Vozuće i Zavidovića nije spriječio ili kaznio zločine svojih podređenih nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

U optužnici stoji da Mahmuljin nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine, iako je imao informaciju da se pripadnici odreda “El Mudžahidin” spremaju počiniti zločin, te nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinioce.

Iz Tužilaštva BiH su ranije kazali da su pripadnici odreda ubili više od 50 zarobljenika, od kojih su nekima odsijecane glave i pokazivane drugim zarobljenicima.

Pripadnici odreda “El Mudžahidin” su, prema Tužilaštvu BiH, zlostavljali i mučili zarobljenike, odsijecali im uši i ubadali po tijelu, vezali ih i premlaćivali raznim predmetima. Zarobljenike su držali vezane više sati u zgrčenim položajima, sa omčana oko vrata, koje su ih gušile.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra, a potom pušten uz mjere zabrane.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English